Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Effekt av eksogen ``brain-derived neurotrophic factor`` (BDNF) på synaptisk transmisjon i voksen hippocampus.

Cand.scient. Elhoucine Messaoudi disputerer 19. november 2002 for dr.scient.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Effect of brain-derived neurotrophic factor (BDNF) on synaptic transmission in the adult hippocampus"

Lagring og gjenkallelse av informasjon fra langtidsminnet skjer gjennom en innviklet prosess som omfatter kjemiske stoffer og elektriske funksjoner i nervecellene. Det finnes ingen spesifikke hukommelsessentere i hjernen og minnene lagres som en langvarig endring i kommunikasjonsstyrke mellom hjernecellene.

Tidligere forskningsstudier utført på vevskiver laget fra hippocampus, et spesielt området i hjernen som er viktig for læring og hukommelse, har vist at hjerneproteinet ''Brain-derived neurotrophic factor'' (BDNF) er en viktig faktor for de cellulære prosessene som er nødvendig for hukommelseslagring. Disse resultatene har vært kontroversielle siden andre forskningsgrupper ikke kunne reprodusere disse funnene. Messaoudis prosjektet gikk ut på å bruke intakte hjerner for å undersøke om hjerneproteinet BDNF er involvert i læring og hukommelse prosessene for slik å oppnå mer fysiologisk relevante resultater.

Resultatene viser at BDNF tilførsel til hjernen fører til en sterk og langvarig økning i kommunikasjon mellom cellene i hippocampus, noe man vanligvis ser ved hukommelseslagring. Denne effekten er avhengig av genekspresjon og er svekket hos eldre rotter.

Personalia:
Elhoucine Messaoudi tok cand. scient graden i Zoologisk og human fysiologi ved UiB 1998. I perioden 1998-2002 jobbet han som stipendiat ved Fysiologisk institutt.

Tidspunkt og sted for disputasen:
19.11.2002, kl. 10:15, Auditorium 1, De prekliniske institutter, Årstadveien 19.

Kontaktpersoner:
Elhoucine Messaoudi, tlf.: 55 58 60 46, epost: El.Messaoudi@pki.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Margareth Barndon, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: margareth.barndon@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.