Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Sammenhenger mellom psyke og soma hos pasienter med fibromyalgi"

   
Cand. Med. Eva Albertsen Malt disputerer 8. november 2002 for dr.med.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen

"Psychobiology of fibromyalgia, a study of women with fibromyalgia compared to female patients with functional dypepsia and female population based random sample controls".

Fibromyalgi er et smertesyndrom som forekommer hos ca. 15.000 norske menn og mellom 60.000 og 150.000 norske kvinner. Årsaken til fibromyalgi er fortsatt for en stor del ukjent, men faktorer som arv, psykisk stress, psykisk lidelse, infeksjoner og tungt fysisk arbeid har alle vært knyttet til utviklingen av smertesyndromet.

Den overordnete målsettingen med doktorgradsarbeidet var å utforske forholdet mellom "kropp og sjel" ved å studere sammenhenger mellom psykologisk faktorer, fysiologiske reaksjoner og kroppslige symptomer hos pasienter med fibromyalgi. Ettersom fibromyalgi forekommer svært mye hyppigere hos kvinner enn hos menn, ble bare kvinner inkludert i studien.

Det har vært hevdet at mange typer "subjektive helseplager", der legen ikke kan finne noe galt ved sine undersøkelser, egentlig er uttrykk for en og samme underliggende forstyrrelse i kroppens måte å reagere på (normalt) stress. I avhandlingen ble dette testet ved at kvinner med fibromyalgi ble sammenlignet med kvinner med en annen type "subjektive helseplager", funksjonelle dyspepsi (plager fra øvre del av magen uten kjent årsak) og en gruppe tilfeldig utvalgte kvinner trukket ut fra folkeregisteret.

Avhandlingen viser at kvinner med fibromyalgi på mange måter atskilte seg fra kvinner med funksjonell dyspepsi og kvinnene i kontrollgruppen. Det var høy forekomst av psykiske lidelser i begge pasient-gruppene. Kvinnene med fibromyalgi hadde hyppig angstlidelser, mens kvinnene med funksjonell dyspepsi svært ofte hadde primære biologisk betingede depresjoner. Det var også ulikheter i kroppens hormonelle reaksjoner når man undersøkte dette med et medikament som påvirker signaloverføringen i hjernen. Kvinner med fibromyalgi reagerte med økt utskillelse av hormonet prolactin, noe som tyder på at det foreligger en økt fysiologisk stressrespons.

Avhandlingen viser at det er liten direkte sammenheng mellom personlighetstrekk eller opplevde psykiske plager og opplevelsen av smerte og andre kroppslige symptomer. Kun hvis man også tar hensyn til den endrede fysiologiske stressresponsen, var det mulig å påvise en slik sammenheng. Kvinnene ble testet for forekomsten av bakterien Helicobacter pylori, som har vært knyttet til blant annet utvikling av magesår. Avhandlingen viser at tilstedeværelsen av bakterien var forbundet med psykologisk stress både hos kvinnene med fibromyalgi og hos kvinnene i kontrollgruppen. Resultatene i avhandlingen tyder på at kroppens system for å regulere ulike typer fysisk og psykisk stress er endret hos kvinner med fibromyalgi.

Eva Albertsen Malt (1955) er oppvokst i Oslo. Hun er utdannet ved Universitetet i Bergen, med medisinsk embetseksamen i 1981. Hun har senere arbeidet innenfor fagområdene psykiatri, nevrologi, genetikk, smertebehandling og psykosomatisk medisin. Hun er spesialist i psykiatri fra 1989. Arbeidet er finansiert gjennom stipend fra Universitetet i Bergen 1994-1998.

Personalia:
Eva Albertsen Malt (1955) er oppvokst i Oslo. Hun er utdannet ved Universitetet i Bergen, med medisinsk embetseksamen i 1981. Hun har senere arbeidet innenfor fagområdene psykiatri, nevrologi, genetikk, smertebehandling og psykosomatisk medisin. Hun er spesialist i psykiatri fra 1989. Arbeidet er finansiert gjennom stipend fra Universitetet i Bergen 1994-1998.

Tidspunkt og sted for disputasen:
08.11.2002, kl. 10:15, Store Auditorium, 2.et., Sentralblokken, Haukeland sykehus

Kontaktpersoner:
Eva Albertsen Malt, Tlf. 90 95 46 79, epost: eva.albertsen@psych.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Margareth Barndon, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: margareth.barndon@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det medisinske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.