Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Paleomagnetismens grunnlag

   
Karen Nørgaard Madsen disputerer fredag 5. april 2002 for Dr. Scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Some aspects of paleomagnetic reliability"

Paleomagnetisk forskning utnytter at alle bergarter inneholder små mengder av magnetiske mineraler. Disse virker under bergartens dannelse som små kompassnåler, og retter seg inn etter jordens magnetfelt. Dermed bærer steinen på en avlesning av det geomagnetiske felt på den tid og det sted den ble dannet. Denne remanente magnetiseringen kan overleve i millioner av år, og bestemmes ved målinger på små bergartsprøver i laboratoriet.
Av disse dataene er det mulig å slutte seg til hvor på jordoverflaten bergarten var når den ble dannet, og dermed rekonstruere de ulike kontinentenes bevegelser over tid, eller alternativt å bestemme hvordan jordens magnetfelt selv har variert.
I praksis kan det være vanskelig å bestemme retningen til magnetiseringen i en bergartsprøve presist, og sikre seg at ingenting har forandret den. Avhandlingen behandler to typer 'uønsket' magnetisering som kompliserer disse oppgavene; én som bergarten kan få i naturen lenge etter dannelse, og én som vi ufrivillig kan påføre prøvene i laboratoriet under måling.

Personalia:
Karen Nørgaard Madsen er født og oppvokst i København. Hun studerte fysikk og matematikk ved Københavns Universitet, og ble Cand. Scient. i 1997. Ett år senere fik hun stipend fra Forskningsstyrelsen i Danmark til dr. grads studier ved Universitetet i Bergen, Institutt for den faste jords fysikk.

Tidspunkt og sted for disputasen:
05.04.2002, kl. 10:15, Auditorium 3, Realfagbygget, Allégaten 41.

Kontaktpersoner:
Karen Nørgaard Madsen, tlf.: 55 58 26 22 (inst.) / 55 31 18 34 (privat)
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Margareth Barndon, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: margareth.barndon@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.