Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Strøm av olje og gass i brønner

   
Cand. scient Rolf Johan Lorentzen disputerer 18. juni for dr. scient graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Higher Order Numerical Methods and Use of Estimation Techniques to Improve Modeling of Two-Phase flow in Pipelines and Wells”"

Modellering av strømningsfenomener i rørledninger og brønner er sentralt innenfor utvinning av olje og gass. Dette krever matematiske modeller, som løses ved hjelp av kompliserte beregningsalgoritmer. Modellene inneholder imidlertid en rekke parametere som bare er tilnærmelsesvis kjent. I tillegg har beregningsalgoritmene begrenset nøyaktighet i forhold til den fysiske virkeligheten.

Avhandlingen viser hvordan teknikker hentet fra en type løsningsalgoritmer (Godunov metoder), kan brukes til å forbedre nøyaktigheten og effektiviteten for klassiske beregningsmetoder som brukes i dag.

De matematiske modellene suppleres gjerne av reelle observasjoner av strømmingsforløpet. Et sentralt tema i avhandlingen er bruk av datatilpassnings algoritmer, som gjør at den matematiske modellen kontinuerlig oppdateres i henhold til de målinger som er tilgjengelig. Dette bidrar til bedre modeller, og økt nøyaktighet og troverdighet for prediksjoner av strømningsforløpet.

Personalia:
Rolf Johan Lorentzen er født og oppvokst i Fana i Bergen. Han tok hovedfag i anvendt matematikk ved Universitetet i Bergen i 1998, og ble i 1999 engasjert som NFR-stipendiat ved Rogalandsforskning i Bergen. Lorentzen begynner i fast stilling ved Rogalandsforskning fra 1. juni.

Tidspunkt og sted for disputasen:
18.06.2002, kl. 13.00, Auditorium Pi, Autogården, Johannes Brunsgt. 12.

Kontaktpersoner:
Rolf Johan Lorentzen, tlf. 55 54 39 29/ 91 33 30 48 , epost: Rolf.Lorentzen@rf.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a), e-post: morten.steffensen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.