Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Politikk og moral

   
Magister Eilert Jan Lohne disputerer 11.10.02 for dr. philos.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Etikk i lokalpolitikken - en avhandling i anvendt etikk".

Avhandlingen setter på dagsorden den moralske tenkningens ulike ytringsformer og konsekvenser i møtet med lokalpolitikken.

I avhandlingens første del utvikler doktoranden noen analyseredskaper, ved å gi en idealtypisk beskrivelse av tre klassiske posisjoner i moralfilosofien: den dygdsetiske - med utgangspunkt i Aristoteles, den nytteetiske - med utgangspunkt i Bentham/Mill og den pliktetiske - med utgangspunkt i Kant.

I avhandlingens andre del brukes så disse idealtypene for å belyse moralens nærvær i den lokalpolitiske hverdagen. Denne delen starter med å avgrense uttrykkene "politikk" og "lokalpolitikk". Deretter tar den for seg de etiske idealtypenes møte med: a) forvaltning, b) velferdsproduksjon (og fordeling) og c) utviklingsarbeid. Deretter undersøkes et lokalpolitisk "etikkreglement". Og til slutt settes det et søkelys på politikernes argumentasjon, både i lys av de utviklede idealtypene og i lys av et "næssiansk" begrep om saklighet.

I et appendix til avhandlingen presenterer doktoranden resultater fra en spørreundersøkelse, hvor da lokalpolitikere selv får komme til orde når det gjelder forholdet mellom etikk og lokalpolitikk.

Personalia:
Eilert Jan Lohne er utdannet både i realfag (adjunkt) og i filosofi (magister). Han arbeider i dag som amanuensis ved Filosofisk Institutt, Universitetet i Bergen og har i tillegg lang erfaring som lokalpolitiker.

Tidspunkt og sted for disputasen:
11.10.2002, kl. 10:15, Auditorium B, Sydneshaugen skole, Sydnesplass 9.

Kontaktpersoner:
Eilert Jan Lohne,tlf.: 55 582299 , epost: Eilert.Lohne@fil.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Margareth Barndon, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: margareth.barndon@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det historisk-filosofiske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.