Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Fordelingen av likevektslinjens høyde i Sør-Norge og dens klimatiske betydning

Øyvind Lie disputerer tirsdag 28. mai 2002 for dr. scient.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"The distribution of equilibrium-line altitudes and the climatic implications for southern Norway: theoretical and methodological investigations".

Endringer i klima påvirker isbreer og fører til brevekst eller tilbakesmelting. Derfor har breer og brevariasjoner blitt brukt til å rekonstruere klimaendringer. Avhandlingen omhandler metodiske og teoretiske tilnærminger for å rekonstruere størrelsen på isbreer bakover i tid, og analyser av hvilke klimavariasjoner som kan trekkes fra kunnskap om brevariasjoner.

Gjennom arbeidet er det påvist en sammenheng mellom atmosfæriske trykkforhold i NV-Europa og massebalansen på breer i Vest-Norge. Dette indikerer at bredata fra denne regionen kan benyttes til å vurdere endringer i lavtrykkenes styrke og posisjon i Atlanterhavsregionen gjennom vinterhalvåret. Analyser har vist hvilke klimaendringer som må til for å skape forhold for isbreoppbygging i områder som i dag ikke har breer. Videre er det vist gjennom beregninger at dagens fordeling av sør-norske breers middelhøyde kan sees som et direkte klimatisk signal, der 30 prosent av forskjellene forklares med temperatur, mens 70 prosent forklares med fordelingen av vinternedbør.

For første gang er variasjoner til en bre i Øst-Jotunheimen rekonstruert fra slutten av siste istid og fram til i dag. Disse dataene viser forskjeller fra lignende bredata fra vestnorske breer, noe som tyder på at avvik fra dagens atmosfæriske sirkulasjon har funnet sted gjentatte ganger de siste 10.000 år.

Arbeidet er finansiert av, og inngår i, NORPAST ('Past Climates of the Norwegian Region'), som er et nasjonalt, koordinert prosjekt som undersøker historiske og førhistoriske klimaendringer i Norge. Prosjektet er finansiert av Norges forskningsråd.

Tittel prøveforelesning : "Glaciers and climate: global perspectives".

Personalia:
Øyvind Lie (31 år) er oppvokst i Vågå. Cand. polit. graden i naturgeografi ved Universitetet i Bergen november 1997, vitenskapelig assistent ved Institutt for geografi, UiB studieåret 1998/1999. Ansatt fra juni 1999 som stipendiat ved Geologisk institutt.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
27.05.2002, kl. 14:15, uditorium 5 i Realfagbygget, Allégaten 41.

Tidspunkt og sted for disputasen:
28.05.2002, kl. 10:15, Auditorium 5 i Realfagbygget, Allégaten 41.

Kontaktpersoner:
Øyvind Lie, Geologisk institutt tlf.: 55583507 (a) , epost: oyvind.lie@geol.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Margareth Barndon, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: margareth.barndon@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.