Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Historier fra ølboden: vandrehistorier i moderne russisk litteratur

   
Cand. philol. Alexandra N. Leontieva disputerer 26. april 2002 for dr.art.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Stories from the Beer Kiosk: Contemporary Russian Folk Narratives in Mikhail Weller's Nevsky Prospect Legends."

Avhandlingen er en studie av Mikhail Wellers roman Legender fra Nevskij Prospekt (1994) i et folkloristisk og genreteoretisk perspektiv. Romanen består av 28 noveller med motiver fra både lokale og internasjonale vandrehistorier. I sovjettiden var mesteparten av disse forbeholdt den uoffisielle sfæren, og de ble hverken samlet eller studert. Wellers verk oppleves i dag som et dokumentasjonsprosjekt for en tidligere politisk ukorrekt folkloregenre - et nokså typisk fenomen i den postsovjetiske konteksten.

Forholdet mellom det offisielle og det private, det muntlige og det skriftlige, det samfunnsengasjerte og det nøytrale står sentralt når genreproblematikken diskuteres. Mikhail Bakhtins genreteori anvendes for å utforske samspillet mellom fortelleren og adressaten. En munter, uformell samtale mellom venner som har tillit til hverandre utgjør den implisitte fortellingsramme i Legender fra Nevskij Prospekt. Wellers helteskikkelser tilhører utelukkende privatsfæren, i motsetning til hovedfigurene i sosialistrealistiske verk. Samtidig viser begge typer helteskikkelser folkloristiske trekk.

Videre i avhandlingen brukes romanen for å oppsummere det siste tiårets utviklinger i russisk litteratur og samfunn, der både innovasjon og kontinuitet er viktig.

Personalia:
Alexandra N. Leontieva (30) er født og oppvokst i St.Petersburg. Hun har cand.mag. grad i engelsk, fransk og russisk fra Russlands Statlige (Herzen) Pedagogiske Universitet og Amherst College (USA), og er cand.philol. i engelsk litteratur fra Universitetet i Bergen. I 1998 - 2001 var hun ansatt som NFR-stipendiat ved Seksjon for russisk.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
25.04.2002, kl. 16:30, Sydneshaugen skole, Aud. B, Sydnespl. 7.

Tidspunkt og sted for disputasen:
26.04.2002, kl. 10:15, Sydneshaugen skole, Aud. B, Sydnespl. 7.

Kontaktpersoner:
Alexandra N. Leontieva, 55 58 31 58 (kontor) , epost: alexandra.leontieva@krr.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Margareth Barndon, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: margareth.barndon@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det historisk-filosofiske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.