Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Sen- til post-kaledonsk deformasjon i Norge

Øystein Larsen (f. 140169) disputerer tirsdag 28. mai 2002 for dr.scient graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Kinematics and timing of late- to post-Caledonian deformation in the hinterland region of the Scandinavian Caledonides, with emphasis on the extensional history in SW Norway".

Utviklingen av den kaledonske fjellkjede i Norge (ca. 430 til 380 millioner år siden) omfattet i grove trekk en fase der jordskorpen ble forkortet og en påfølgende fase der skorpen ble strukket. Forkortningsfasen er knyttet til kollisjonen mellom det Baltiske kontinent og det Laurensiske kontinent. Under kollisjonen ble det dannet en mektig fjellkjede som er sammenlignbar med dagens Himalaya, men som det i dag bare er bevart dype rester av langs den norske vestkyst (samt på Grønlands østkyst og i Skotland).

Den påfølgende strekningsfasen fant sted da de to kontinentene sluttet å bevege seg mot hverandre, og er knyttet til nedbrytning av fjellkjeden. Går man ca. hundre millioner år fremover i historien startet en lang periode der store sedimentbassenger ble utviklet vest for Norge i sammenheng med rifting i Nordsjøen. To hovedfaser med strekning av jordskorpen står sentralt i denne bassengutviklingen, den Permiske fasen (ca. 290-250 millioner år siden) og den Jurassiske fasen (ca. 180-140 millioner år siden).

Dette doktorgradsarbeidet tar for seg forskjellige strukturer som ble dannet i tilknytning til de geologisk hendelsene som er skissert over. Strukturgeologiske feltundersøkelser er i gjort på Sotra og i Nordfjordområdet, i tillegg er det gjort mindre undersøkelser på Helgelandskysten. Det er lagt vekt på å sette de studerte strukturene i et regionalgeologisk perspektiv, blant annet ved hjelp av radiometrisk datering og kinematiske analyser.

Personalia:
Øystein Larsen tok cand.scient. eksamen i strukturgeologi ved geologisk institutt ved Universitet i Bergen i 1996. Han har vært ansatt som universitetsstipendiat ved samme institutt i perioden 1997-2001 og er i dag ansatt som geolog hos Statoil.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
27.05.2002, kl. 14:15, Auditorium 4, Realfagbyget, Allegt. 41

Tidspunkt og sted for disputasen:
28.05.2002, kl. 10:15, Auditorium 4, Realfagbyget, Allegt. 41

Kontaktpersoner:

Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Margareth Barndon, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: margareth.barndon@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.