Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Kultur, politikk og modernisering i Tanzania

   
Cand.polit. Siri Lange disputerer 11. juni 2002 for dr.polit.-graden i sosialantropologi ved Universitet i Bergen med avhandlingen

"Managing Modernity: Gender, State and Nation in the Popular Drama of Dar es Salaam, Tanzania"

I avhandlingen tar Lange for seg tanzaniansk populærteater og musikk for å forstå sosiale og politiske prosesser i storbyen Dar es Salaam. Innen populærkulturforskning har man vært opptatt av i hvilken grad man kan finne uttrykk for politisk motstand i ulike kulturformer.
I første del av avhandlingen argumenterer Lange for at myndighetenes forsøk på å kontrollere tradisjonell dans etter uavhengigheten førte til at kunstnerne utviklet nye kulturuttrykk (popularisert teater og taarab musikk) for å unngå politisk kontroll og for å behandle tema som de selv og publikum var opptatt av. Så snart disse nye formene fikk allmen popularitet, søkte imidlertid myndighetene å monopolisere også dem.

Andre del av avhandlingen tar for seg måten kunstnere og publikum bruker folketeatret til å utforske og debattere sosial endring og modernisering. I teatret settes ofte det tradisjonelle systemet med vekt på storfamilien opp mot det moderne, mer individualiserte. Ulike stykker gir helt motsatte løsninger på ett og samme moralske dilemma, og teatret blir på denne måten en arena for å forhandle om bl.a. endrete kjønnsroller. Kvinner blir ofte fremstilt som grådige og selviske skapninger som forårsaker konflikter mellom mannen og hans slektninger, og massenes frustrasjon over økende klasseforskjeller kommer til uttrykk gjennom fremstillingen av seksuelt aggressive overklassekvinner. I avhandlingen gies det eksempler på at kvinner i en del tilfeller leser teaterstykkene annerledes enn menn.
Avhandlingen tar også for seg de ulike måtene populærkulturen tar del i utformingen av identitet i Dar es Salaam. Ved å bringe kristne og muslimer sammen, samt folk fra over 100 ulike etniske grupper, bidrar denne formen for kulturliv til en form for nasjonsbygging nedenfra.

Personalia:
Siri Lange (1966) er født i Bergen men vokste opp i Oslo. Hun tok sin cand.mag.-grad i Trondheim i 1991, og hovedfag i sosialantropologi ved Universitetet i Bergen 1994. Siden 1995 har hun vært tilsatt som stipendiat ved Chr. Michelsens Institutt.

Tidspunkt og sted for disputasen:
11.06.2002, kl. 10:15, Auditoriet i Ulrike Pihls hus, Professor Keysersgate 1.

Kontaktpersoner:
Siri Lange, tlf. 55 57 41 73 (a), 55 91 30 79 (p), epost: siri.lange@cmi.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Margareth Barndon, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: margareth.barndon@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det samfunnsvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.