Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Visuell retorikk

   
Cand.philol. Jens E. Kjeldsen disputerer 4. oktober 2002 for dr.art.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

”Visuel retorik”.

Hvilken makt og påvirkningskraft har bilder? Kan man argumentere med bilder? Hvordan benytter man mest effektivt bilder og visuelle uttrykk i holdningskampanjer og politiske valgkamper? Slike spørsmål behandles i Kjeldsens avhandling som handler om det visuelle i retorikken og retorikken i det visuelle.

Avhandlingen beskriver hvordan retorikk virker forskjellig avhengig av om den er åpenbar og synlig eller skjult og usynlig. Dessuten beskrives de generelle retoriske funksjonene en avsender kan benytte i bilder og visuelle uttrykk. I et historisk perspektiv diskuteres betydningen av det visuelle i antikk gresk og romersk retorikk og av det retoriske i rennesansens billedkunst.

Kjeldsen kritiserer verdien av tradisjonelle (”retoriske”) billedanalyser og foreslår en mer fullstendig retorisk analyse. Ved hjelp av konkrete eksempler og teorier om påvirkning reiser han også spørsmålene om bilder kan argumentere og hvilken retorisk makt og påvirkningskraft bilder har? I en empirisk undersøkelse belyses den visuelle retorikken i de danske folketingsvalgkampene i 1998 og 2001. Her beskrives hvordan partienes valgplakater og avisannonser søker å påvirke og hvordan de fungerer retorisk.

Avhandlingen kan bestilles hos Institutt for medievitenskap. Tlf: 5558 9100.
Faks: 5558 9149. E-post: post@media.uib.no

Personalia:
Jens E. Kjeldsen (1967) er oppvokst i Køge i Danmark. Han er utdannet ved Institut for retorik på Københavns Universitet, hvor han skrev hovedoppgave om politiske fjernsynsdebatter. Han har tidligere jobbet som destinasjonssjef for Star Tour og som forskningsassistent på Program for Læringsforskning (UiB). Han er nå tilknyttet Institutt for medievitenskap (UiB), hvor han har jobbet siden 1996, blant annet som NFR-stipendiat. Kjeldsen jobber dessuten som frilans skribent, foredragsholder og konsulent.

Tidspunkt og sted for disputasen:
04.10.2002, kl. 10.15, i Ulrike Phils hus, Professor Keysers gate 1. Bergen.

Kontaktpersoner:
Jens E. Kjeldsen. Tlf: 55589127 (j), 55289402 (h), 93449556 (mb). , epost: jens.kjeldsen@media.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a), e-post: morten.steffensen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det historisk-filosofiske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.