Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Karakterisering av arter og bestander med kjemometrisk metode brukt på fettsyrer fra utvalgte vev

   
Hóraldur Joensen disputerer tirsdag den 2. juli 2002 for dr. scient graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Discrimination among fish species and stocks by multivariate analysis of fatty acid profiles in selected tissues".

I avhandlingen vises det med en kjemometrisk metode udviklet ved Kjemisk Institutt ved Universitetet i Bergen at det er mulig å skille mellom to torskebestander i havet omkring Færøyene, mellom tre uer-arter: lysuer, vanlige uer, snabel-uer, samt mellom fire bestander af snabel-uer i Nordatlanterhavet. Flere andre metoder har hittil ikke maktet å skille tilfredsstillende mellom nevnte arter og bestander. I samarbeidsprojektet deltok Færøyene, Norge, Island og Tyskland. De opnådde resultatene kan få stor betydning for en riktig forvaltning af kommersielt vigtige naturlige fiskeressurser. Havforskningsinstituttet på Færøyene startet og finansierte prosjektet sammen med det færøyske forskningsråd.

Personalia:
Hóraldur Joensen er født i Tórshavn og opvokst i bygden Hvalvík på Færøyene. Han studerte kjemi og fysik ved Universitetet på Færøyene og Universitetet i Odense i Danmark, hvor han tok cand. real eksamen i 1981. Joensen underviste et år i fysikk ved Universitetet på Færøyene og i fysikk og kjemi på gymnasiet, Studentaskúlin og HF-skeiðið í Hoydølum og deretter på Studentaskúlin og HF-skeiðið í Eysturoy, hvor han dessuten var inspektør en periode.

Tidspunkt og sted for disputasen:
02.07.2002, kl. 10.30, Auditorium 2, Realfagbygget, Allégaten 41.

Kontaktpersoner:
Haraldur Joensen, tlf. 55 58 26 88 , epost: Horaldur.Joensen@student.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a), e-post: morten.steffensen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.