Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Skipsfarten i NATO

Cand. philol. Lars Christian Jenssen disputerer 12. april 2002 for dr.art.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Skipsfartens plass i det vestlige forsvar: Etableringen og konsolideringen av skipsfartsberedskap i NATO og Norge 1949-1967"

Avhandlingen drøfter samarbeidet om skipsfartsberedskap i NATO og Norge i de første tiårene av etterkrigstiden. Skipsfarten stod i en særstilling blant de sivile ressursene i NATO. Medlemslandenes handelsflåter skulle i krig legges inn i en felles, styrt enhet - som de militære styrkene i krig skulle inngå i en felleskommando. Skipsfarten var den eneste sivile ressurs som ble omfattet av slike planer. NATOs skipsfartsplanlegging ble et sentralt element i den avskrekking som la grunnlaget for fred mellom øst og vest i et halvt århundre.

Norge ga på dette området et av landets betydelige bidrag NATO-samarbeidet. Bakgrunnen lå i den norske handelsflåtes størrelse og norsk skipsfartsnærings sterke kompetanse og internasjonale orientering.

Norske myndigheter beholdt frem til 1967 den direkte styringen med det praktiske arbeidet. Myndighetene var avhengig av gratis bistand fra mange norske rederier og enkeltredere. Kombinasjonen av offentlig styring og myndighetenes sterke avhengighet av private interesser bidro til å gi det norske arbeidet et korporativt særpreg. Samarbeidsformen ga trolig vel så stor uttelling for myndighetene som for redersiden. Avhandlingen bygger på en rekke nylig avgraderte kilder.

Personalia:
Lars Christian Jenssen har historie embetseksamen fra Universitetet i Oslo, 1992 og en intrafakultær cand.mag.-grad med fagene psykologi og teologi. Han har etter embetsstudiet vært tilknyttet flere historiefaglige forskningsprosjekter om de hemmelige tjenester, og han har sammen med professor Olav Riste redigert og utgitt artikkelsamlingen "Intelligence in the Cold War" (2000). Han skrev doktoravhandlingen mens han var forsker ved Institutt for forsvarsstudier. Jenssen er nå rådgiver i Riksarkivet med bevaring av statlige elektroniske arkiver som arbeidsfelt.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
11.04.2002, kl. 16:15, Auditorium B, Sydneshaugen skole, Sydnes pl. 7.

Tidspunkt og sted for disputasen:
12.04.2002, kl. 10:15, Auditorium B, Sydneshaugen skole, Sydnes pl. 7.

Kontaktpersoner:
Cand. philol. Lars Christian Jenssen, tel. 2202 2600 , epost: lars.jenssen@riksarkivaren.dep.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Margareth Barndon, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: margareth.barndon@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det historisk-filosofiske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.