Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Furunkulose vaksine for laks

   
Cand.scient. Ragnhild Aakre Jakobsen disputerer fredag 25. oktober for dr.scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

«An immunological study of Aeromonas salmonicida subsp. salmonicida cell surface components»

Tema i avhandlingen er knyttet til utvikling av bedre vaksine for beskyttelse mot laksesykdommen furunkulose. Furunkulose er en smittsom sykdom som forårsakes av bakterien Aeromonas salmonicida subsp. salmonicida. Sykdommen førte til store tap innen oppdrett av laks, på slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet. På 90-tallet ble det tatt i bruk nye vaksiner i bekjempelse mot sykdommen, og antall sykdomstilfeller er kraftig redusert. Vaksinasjon mot furunkulose foregår ved at laksen injiseres drepte furunkulose bakterier i bukhulen. Laksen oppnår økt beskyttelse mot furunkulose ved blant annet å danne antistoffer mot ulike deler av de drepte furunkulose bakteriene. Avhandlingen inneholder analyser av laksens antistoff produksjon mot overflate komponenter hos furunkulose bakterien etter vaksinasjon. Resultater fra disse analysene gav indikasjoner om immunologisk viktige komponenter i bakteriens overflate. En av disse komponentene ble videre renset og injisert i laks som vaksine. Produksjon av antistoff mot komponenten ble analysert og beskyttende effekt mot furunkulose ble testet.

Personalia:
Ragnhild Aakre Jakobsen er 37 år og født og oppvokst i Bergen. Hun tok sin cand.scient. grad i fiskehelse ved Universitetet i Bergen i 1992 og ble i August 2002 autorisert som fiskehelsebiolog av Statens dyrehelsetilsyn. Hun fikk stipend fra Norges Forskningsråd i 1993 og var ansatt som stipendiat ved Universitet i Bergen til 1998. Hun har deretter arbeidet som vitenskapelig assistent i ulike prosjekter, og er fremdeles ansatt ved samme institusjon.

Tidspunkt og sted for disputasen:
25.10.2002, kl. 10.15, Stort Auditorium rom 2144, Datablokken, Høyteknologisenteret, Thormøhlensgt. 55.

Kontaktpersoner:
Instititutt for fiskeri- og marinbiologi, tlf 55584400
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a), e-post: morten.steffensen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.