Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Subjektive helseplager

   
Cand. scient. Camilla Ihlebæk disputerer den 9. februar 2002 for dr. philos.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Epidemiological studies of subjective health complaints"

I dag er subjektive helseplager, som for eksempel muskelskjelett plager, mage og tarm plager og plager som tretthet, svimmelhet og lette stemningsforandringer, de vanligste årsakene for å oppsøke lege, og en av hovedgrunnene til sykefravær. Felles for disse plagene er at de er uten kjente eller dokumenterte patofysiologiske forandringer. Avhandlingen søker å besvare spørsmålene: Hvordan kan vi best måle disse plagene? Hvor vanlige er disse plagene i Norge? Hvordan varierer hyppighet og nivå av slike plager med kjønn, alder og ulike yrkesgrupper? Varierer hyppighet og nivå med ulike årstider? Sykefraværet i Norge stiger stadig, kan dette skyldes at folk får stadig mer plager?

Subjektive helseplager er svært vanlig i Norge, så mange som 80 % har hatt en eller flere muskel og skjelett plager av en eller annen grad, i løpet av en måned. Plager fra mage og tarm systemet og plager som tretthet, svimmelhet og lette stemningsforandringer er også svært vanlige. Kvinner har generelt mer og alvorligere subjektive helseplager enn menn, og eldre har mer muskel og skjelett plager enn yngre. På den annen side rapporterer færre eldre enn yngre, plager som hodepine og trøtthet. Det var ingen forskjeller mellom 5 ulike yrkesgrupper, når det ble kontrollert for kjønn, alder og utdannelse. Det var heller ikke noen forskjeller på plageforekomst mellom vår og høst. Forekomsten av plager holdt seg svært stabil i studieperioden (1996-1998), tiltross for at sykefraværet økte i samme periode.

Avhandlingen konkluderer med at fra et statistisk standpunkt, er det normalt å ha en eller flere helseplager i løpet av en måned, og det er viktig å ikke forvente et liv helt uten plager. Hvordan den enkelte tolker og mestrer sine plager er influert av mange faktorer. Hvis en hver plage blir betraktet som et tegn på sykdom, kan det føre til unødvendige bekymringer og økt bruk av helsevesenet. Det økte sykefraværet synes ikke å være assosiert med en økning i forekomst av subjektive helseplager, men kan skyldes faktorer som forrandringer i arbeidslivet, høy sysselsetting eller økt fokusering på helse i media og hos den enkelte.

Personalia:
Camilla Ihlebæk er født i Oslo i 1967, og bor nå i Moss. Hun tok cand.scient.-graden ved Universitetet i Bergen med hovedfag i zoologisk økologi i 1993. Fra 1995 jobbet hun som forskningsassistent ved Institutt for biologisk og medisinsk psykologi ved Universitetet i Bergen, og var fra 1997 stipendiat fra Norges forskningsråd ved samme sted. Hun arbeider nå i Nasjonalt Ryggnettverk, lokalisert til Institutt for biologisk og medisinsk psykologi, Universitetet i Bergen og Ullevål sykehus, Oslo.

Tidspunkt og sted for disputasen:
09.02.2002, kl. 10.15, Auditoriet, Christiesgt. 12, 1 etg.

Kontaktpersoner:
Camilla Ihlebæk, tlf. 22 11 44 70, epost: Camilla.Ihlebæk@psych.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Tine Rude, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: tine.rude@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det psykologiske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.