Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Språklig makt

Cand. polit. Sissel Høvik disputerer for dr. art. graden ved Universitetet i Bergen den 30. april 2002 med avhandlingen:

"Foucaults arkeologi som historisk metode. En detaljundersøkelse av diskursive relasjoner mellom "statistisk metode", "levekår" og "politikk""

Avhandlingen er i sin helhet et forsøk på å diskutere og bearbeide den franske filosofen Michel Foucaults bidrag til å gripe an visse grunnlagsproblemer innen både filosofi, samfunnsvitenskap og ulike historiefag. Sentralt i avhandlingen står en undersøkelse av språklige maktrelasjoner mellom samfunns-vitenskap og stat.

Konkret viser undersøkelsen at samfunnsvitenskapene annekterer statens område for å tilføre seg selv autoritet. Dette kan over tid ha medført at staten har tilpasset seg samfunnsvitenskapenes språk, eller samfunnsvitenskapenes måte å stille spørsmål på. Det vil få konsekvenser for hvordan demokratiet fungerer.

Allment demonstrerer undersøkelsen en forskningsmetode som har til hensikt å i størst mulig grad begripe historien på dens egne betingelser. Dette er avgjørende for å kartlegge grensene for vår egen forståelseshorisont; for å se at den kunnskap og viten vi besitter ikke er allment gitt men noe som har blitt til i en historisk sammenheng. Dette kan dreie seg om at vitenskapen bruker maktstrategier for å få gjennomslag for sin sannhet.

Personalia:
Sissel Høvik er født 24.09.61 og er oppvokst i Bergen. Hun tok cand.polit. graden med hovedfag i sosiologi ved Universitetet i Bergen i 1989. Hun har hatt et mindre forskningsprosjekt innen kulturforskning ved Vestlandsforsking i Sogndal og hun har vært arbeidslivsforsker ved SEFOS, Universitetet i Bergen. Dr.gradsprosjektet ble finansiert ved stipend fra NFR, og hun var ansatt også ved SEFOS i stipendperioden.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
29.04.2002, kl. 18:15, Auditorium 3, Dragefjellet skole

Tidspunkt og sted for disputasen:
30.04.2002, kl. 10:15, Auditorium 3, Dragefjellet skole

Kontaktpersoner:
Sissel Høvik, tlf. 55 23 19 56, epost: sihoevik@frisurf.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Margareth Barndon, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: margareth.barndon@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det historisk-filosofiske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.