Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Nordiske temaparker

   
Kirsti Mathiesen Hjemdahl disputerer fredag 6. desember 2002 for dr.art graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Tur/retur temapark - oppdragelse, opplevelse, kommers"

Hvorfor er temaparkene så populære reisemål for barnefamilier? Hva gjør man egentlig når man er i en temapark? På hvilke måter lever parkkulturen videre i folks hverdagsliv? Hvilke forretningsideal og kompetanser ligger til grunn for temaparkproduksjon?
Det er noen spørsmål som analyseres i avhandlingen om Kristiansand Dyrepark, Mummidalen og Astrid Lindgrens Verden.

Hjemdahl er kritisk til den ensidig negative, og ofte tekstuelt baserte fortolkningen som preger temaparkforskningen. Hun argumenterer for viktigheten av ikke bare å fokusere på hva temaparkene er, men også å undersøke hvordan parkene brukes og hvilke betydninger de har for dem som gjør temaparkene.

Gjennom å intervjue foreldre, pedagoger, parkgjester og -produsenter, og ved å løpe i hælene på barn som leker Sabeltann i barnehager eller møter eventyr i parkversjoner, fremstår temaparkene som komplekse og krevende arenaer for kulturproduksjon. De er på samme tid fylt av skuffelser og magiske øyeblikk, forhandlinger og opplevelser, kontroll og det rene kaos, kulturelle mønster og bruk. Men temaparkkulturen er ikke ferdigprodusert når produsentene har bygget opp landskapene, eller lagt ut de mange spinoffproduktene til salg. Tvert i mot, fungerer parkene som utgangspunkt for videre kulturbygging.

I en essayistisk skrivestil, med nære beskrivelser og tolkninger, diskuteres det hvordan temaparkene korresponderer med en moderne oppdragerkultur, hvordan parkene hender - og ikke hender, hvordan verden ser ut for den som har et sverd i hånden, og hvordan temaparken fortoner seg fra direktørstolen. Samtidig føres diskusjoner rundt ulike teoretiske og metodiske begrensninger og muligheter i møtet med populærkulturelle uttrykk og praksiser.
Tema for prøveforelesning (se tid og sted under) :
"Fenomenologisk inspirert kulturforskning - fordeler og ulemper "

Personalia:
Kirsti Mathiesen Hjemdahl (35) er oppvokst i Kristiansand. Hun har utdanning innen pedagogikk og reiseliv fra Høyskolen på Lillehammer, og tok hovedfag i etnologi ved Universitetet i Bergen i 1995. Hjemdahl er tilknyttet Institutt for Kulturstudier og kunsthistorie, Seksjon for Kulturvitenskap. Hun er også foredragsholder innen kulturvitenskaplige, reiselivsfaglige, økonomiske og pedagogiske miljø.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
05.12.2002, kl. 16:30, Aud. B, Sydneshaugen skole, Sydnesplass 9.

Tidspunkt og sted for disputasen:
06.12.2002, kl. 10:15, Aud. B, Sydneshaugen skole, Sydnesplass 9.

Kontaktpersoner:
Cand.philol Kirsti Mathiesen Hjemdahl, tlf arbeid.: 55 58 22 47, mobil 924 48 177, epost: kirsti.hjemdahl@ikk.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Margareth Barndon, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: margareth.barndon@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det historisk-filosofiske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.