Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Om å beregne magesårbakteriens motstandsevne mot antibiotika.

   
Cand.med. Thor-Henrik Henriksen disputerer 15. februar for dr.med.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Metronidazole resistance determination of Helicobacter pylori.
The clinical importance of epidemiological variations and standardisation of laboratory methods with emphasis on rapid growth."

Halvparten av jordens befolkning har infeksjon med Helicobacter pylori, og ca. 15% av disse pådrar seg sår på magesekk eller tolvfingertarm i løpet av livet. Dessuten er infeksjonen en viktig årsak til magekreft. Infeksjonen kan fjernes med antibiotika, men dette krever behandling med flere medikamenter samtidig. For å vite hvilke antibiotika som har effekt, kan man måle antibiotikafølsomheten ved bakteriedyrkning før behandling. Slik dyrkning er imidlertid besværlig, og veksttiden er flere døgn. Undersøkelsen gir ofte upresise svar, og metoden er derfor langt på vei oppfattet som unyttig.

Avhandlingens hovedformål har vært å studere forhold som gjør laboratoriemetoden upresis, og om mulig forbedre metoden. Man har undersøkt et antibiotikum – metronidazole. Prøvesvarenes pålitelighet ble funnet å være avhengig av kort dyrkningstid samt av at det såes ut korrekt bakteriekonsentrasjon. I avhandlingen har det lyktes å definere sammensetning av atmosfære og dyrkningsmedium samt vekstbetingelser for øvrig som tillater god vekst i løpet av bare 31 timer. Standardiserte vekstbetingelser med så kort dyrkningstid gir resultater med meget høy reproduserbarhet.

I avhandlingen drøftes ellers hvordan tolkningen av prøvesvarene må tilpasses ulike behandlingsregimer og geografiske forskjeller, og dette belyses ved å sammenligne pasientdata og resistensforhold i Norge og Etiopia.

Personalia:
Thor-Henrik Henriksen er født i Tønsberg i 1949. Han tok medisinsk embedseksamen i Göttingen i Tyskland i 1975, ble spesialist i indremedisin i 1991 og spesialist i infeksjonssykdommer i 1997. Han arbeidet som misjonslege i Etiopia i til sammen 10 år fram til 1993. Foruten 2 år ved Ullevål Sykehus har han siden vært ansatt vad Sentralsykehuset i Vestfold hvor det meste av doktorgradsarbeidet er gjort. Han arbeider nå på Haukeland Sykehus.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
14.02.2002, kl. 14.15, Store auditorium, Sentralblokken, 3.etg. Haukeland sykehus

Tidspunkt og sted for disputasen:
15.02.2002, kl. 09.15, Store auditorium, Sentralblokken, 3.etg. Haukeland sykehus

Kontaktpersoner:
Professor Arnold Berstad, tlf. 55972133 / 55975000, e-post: arnold.berstad@haukeland.no. Thor-Henrik Henriksen, tlf. 55972903 / 55975000, epost: thor.henrik.henriksen@haukeland.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Tine Rude, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: tine.rude@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det medisinske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.