Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Væskebalanse under nedkjøling på hjerte-lungemaskin.

   
Cand. med. Jon-Kenneth Heltne disputerer 22. mai 2002 for den medisinske doktorgrad ved Universitetet i Bergen på avhandlingen:

"Microvascular fluid exchange during cardiopulmonary bypass (CPB). Establishment and evaluation of a piglet model and its use during hypothermic and normothermic CPB"

Avhandlingens hovedfunn bekrefter at nedkjøling i seg selv forårsaker betydelig væskelekkasje fra blodbanen med utvikling av hevelse i vev / organer til følge. Nokså oppsiktvekkende fant man ingen økt lekkasje av proteiner. Vanligvis har man oppfattet økt væskelekkasje i forbindelse med bruk av HLM og nedkjøling å være forårsaket av betennelsesmekanismer (inflammasjon). Aktuelle funn svekker denne hypotesen og fokuserer mer på temperaturens betydning. Resultatene i disse studiene gir oss økt kunnskap om mekanismene ansvarlige for væskelekkasje og kan forhåpentligvis bidra til bedret behandling av pasienter på HLM og ved behandling av dypt nedkjølte pasienter.

Ved behandling av nedkjølte pasienter og ved bruk av nedkjøling som ledd i medisinsk behandling ses ofte alvorlige forstyrrelser i kroppens væskefordeling. Under større hjerteoperasjoner (der temperaturen rutinemessig senkes), kan det sees lekkasje av væske ut fra blodbanen og inn i vevene omkring. Det blir hevelse i vevene, noe som kan medføre sviktende funksjon i vitale organer (lunger, hjerte, hjerne m.fl.).

Hensikten bak bruken av hypotermi (nedkjøling) i behandlingen er å redusere stoffskiftet og dermed oksygen forbruket. Dette faller med ca 7-9 % pr. °C og bidrar til beskyttelse av vitale organer. Hypotermi kan også ha direkte skadelige effekter relatert til temperaturnivå og varighet. Nedkjøling medfører endringer i blodvolum og i neste omgang forstyrret sirkulasjon. Årsaksforholdene bak væskelekkasje og opphovning er ikke fullstendig kartlagt, men hypoteser relatert til temperaturavhengige væskeforskyvninger i kroppen har vært diskutert.

Avhandlingen tar opp denne problemstillingen, og fokuserer på flere aspekter rundt mekanismene involvert i væskefordelingen mellom ulike vev og organer i forbindelse med bruk av hjerte-lunge maskin (HLM) i kombinasjon med nedkjøling. Hovedhypotesen har vært at nedkjøling i seg selv medfører økt væskelekkasje og hevelse i vev /organer.

Avhandlingen bygger på eksperimentelle studier utført ved Vivariet, Universitetet i Bergen i tiden 1996-2001. Forsøkene er utført i en etablert dyremodell (gris) som gjennomgår de samme prosedyrer som brukes ved hjerteoperasjoner på mennesker. Avhandlingen er basert på seks vitenskapelige delarbeider publisert i internasjonale tidsskrifter. Hovedveileder i prosjektet har vært professor dr.med. Paul Husby, Anestesi- & intensivavd./ Haukeland Sykehus og Kirurgisk Institutt, Universitetet i Bergen.

Opponenter er professor med. dr. Björn Lisander, Universitetet i Linköping, førsteamanuensis dr.med. Torkjel Tveita, Universitetet i Tromsø og professor dr.med. Rune Ulvik, Universitetet i Bergen.

Personalia:
Cand.med. Jon Kenneth Heltne er 37 år gammel og opprinnelig fra Bærum, men har vært bosatt i Bergen og ansatt ved Anestesi- & intensivavdelingen, Haukeland Sykehus siden 1994. Han har de siste 3 år vært forskningsstipendiat finansiert av Norges forskningsråd (NFR).

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
21.05.2002, kl. 14:15, Store auditorium, Sentralblokken, 3.etg., Haukeland sykehus.

Tidspunkt og sted for disputasen:
22.05.2002, kl. 09:15, Store auditorium, Sentralblokken, 3.etg., Haukeland sykehus.

Kontaktpersoner:
Jon-Kenneth Heltne, tlf.55076884 , epost: jon-kenneth.heltne@helse-bergen.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Margareth Barndon, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: margareth.barndon@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det medisinske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.