Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Monocytt funksjon hos øre nese hals kreft pasienter

   
Cand.med John-Helge Heimdal disputerer 20. juni 2002 for den medisinske doktorgrad ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Monocytes in head and neck carcinoma patients. In vitro studies focusing on monocyte function as a potential part of distant metastasis defense"

Et viktig problem ved behandling av kreft utgått fra slimhinner i hode/halsområdet er kreftsykdommens evne til fjernspredning. Noen pasienter der hovedsvulsten er fjernet helbredes ikke på grunn av fjernspredning. I dag kan som regel slik fjernspredning ikke behandles. Det er derfor ønskelig å lete etter nye behandlings metoder for å fjerne eller forebygge fjernspredning av kreftsykdom.

De fleste kreftceller som frigjøres fra hovedsvulsten, og derved kan forårsake spredning, dør før nye svulster dannes i andre organer. Observasjoner tyder på at immunsystemet er aktivt når slike kreftceller tilintetgjøres. I dyreeksperimentelle forsøk har en funnet at monocytter, som er en av immuncellene i blod, kan binde og drepe kreftceller blant annet via utskillelse av celledrepende (cytotoksiske) produkter. Avhandlingen omhandler oppbygging av et modellsystem for å studere hva som skjer ved kontakt mellom monocytter og kreftceller hos mennesker med hode/hals kreftsykdom.

Avhandlingen bygger på en teknikk hvor det dannes små vevsframenter (spheroider) in vitro (i reagensrøret) som bærer kreftceller på overflaten. Disse vevsfragmentene kan så overleve i laboratoriet i mange uker. Monocytter kan så isoleres fra blod fra den samme pasient. Levende kreftceller fra hver enkelt pasient kan derved bringes i kontakt med pasientens egne monocytter som en modell på hva som skjer ved spredning av kreftsykdom.

Forsøkene har vist at monocytter reagerer på kontakt med kreftceller fra samme pasient. Samspillet mellom monocytt og kreftcelle er komplekst hvor ulike proteiner på celleoverflatene bidrar. Monocyttenes reaksjon er også avhengig av om kreftcellene er levende og vitale. Ved kontakt produserer monocytter ulike signalmolekyl som virker på andre immunceller, men om monocytter naturlig dreper kreftceller ved slik kontakt er ikke avklart.

Avhandlingen har imidlertid dokumentert et system hvor en kan studere om substanser som teoretisk kan gjøre monocyttene kreftcelledrepende, i praksis har en slik funksjon. Her kan veien fra forskning til behandling være kort fordi det er mulig at slike effekter kan finnes i allerede eksisterende medikamenter, eventuelt kombinasjoner av kjente medikamenter.

Personalia:
John-Helge Heimdal er født på Askøy i 1961. Han tok medisinsk embetseksamen i Trondheim i 1988, ble spesialist i øre nese hals sykdommer i 1996 og arbeidet fra 1996 til 1999 som universitets -og kreftforeningsstipendiat ved institutt for øre nese hals sykdommer ved Universitetet i Bergen. Han er nå overlege ved Øre- nese- hals avdelingen, Haukeland sykehus.

Tidspunkt og sted for disputasen:
20.06.2002, kl. 09:15, Store auditorium, Sentralblokken, 3.etg., Haukeland sykehus.

Kontaktpersoner:
John Helge Heimdal, 55 972743 eller eksp.: 55972704
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Margareth Barndon, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: margareth.barndon@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det medisinske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.