Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Koordinatfri numerikk

Førsteamanuensis Magne Haveraaen disputerer 18. september 2002 for dr.philos.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen

"Coordinate free numerics - A software approach to scientific computing"

Beregningsvitenskap er studiet av naturvitenskapelige fenomen ved hjelp av datasimuleringer. De siste 10-15 år har beregningsvitenskap blitt akseptert som en en tredje vei til vitenskapelig erkjennelse, ved siden av teoridanning og eksperimentering/observering. For å kunne gjennomføre slike datasimuleringer må relevant programvare skrives. Denne programvaren er svært komplisert og forutsetter kunnskap i både numerikk (studiet av numeriske beregninger) og de fenomen som skal undersøkes.

Avhandlingen presenterer et begrepsapparat - koordinatfri numerikk - for å uttrykke problemstillinger i beregningsvitenskap. Dette begrepsapparatet fremkommer ved en teoretisk analyse av det matematiske domenet for beregningene. Gjennom flere eksempler vises det så at det foreslåtte begrepsapparatet er bedre egnet for programutvikling enn den mer tradisjonelle innfallsvinkelen. Dette kommer bl.a. frem i utviklingen av en pakke programmer for simuleringer av ulike typer seismiske bølger (som bl.a. brukes ved oljeleting). Her vises det at det bare kreves endring av mindre enn 15% av programmet for å gjøre en simulator for elastiske bølger (i vanlig fjell) om til en simulator for poro-elastiske bølger (i porøst fjell fylt med olje eller vann). Med tradisjonell programutvikling ville en fullstendig nyutvikling av programmet vært nødvendig.

Arbeidet presentert i avhandlingen er utført i tett samarbeid med en rekke personer, både studenter og ansatte ved Universitetet i Bergen og andre forskere i Norge og utlandet, først og fremst Nederland og Storbrittania.

Personalia:
Magne Haveraaen er født i Bergen, 1958. Han er utdannet ved Universitet i Bergen, der han også har hatt arbeidsplass siden 1983, og er for tiden i fast stilling som førsteamanuensis. Han har hatt en rekke forskningsopphold i utlandet, deriblant ved Yale University og University of Wales Swansea.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
18.09.2002, kl. 09.15, rom 2142,Datablokken, Høyteknologisenteret

Tidspunkt og sted for disputasen:
18.09.2002, kl. 14.15, Rom 2144, Datablokken, Høyteknologisenteret

Kontaktpersoner:
Magne Haveraaen tlf. 55 58 41 54, fax 55 58 41 99, http://www.ii.uib.no/~magne/, epost: Magne.Haveraaen@ii.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a), e-post: morten.steffensen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.