Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Nasjonalitetspolitikk i Sovjetunionen

   
Cand.philol. Arne Haugen disputerer 28. juni for dr.art.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"The Establishment of National Republics in Soviet Central Asia"

Hovedtemaet i avhandlingen er hvilken rolle nasjonalitet spilte i Sovjetunionen. Avhandlingen tar for seg opprettelsen av nasjonale sovjetrepublikker i den sentralasiatiske delen av Sovjetunionen (Usbekistan, Turkmenistan, Tadsjikistan, Kirgisistan og Kasakhstan) i 1920-årene. Et sentralt mål med arbeidet er å bidra til forståelsen av hvordan det russisk-dominerte sovjetregimet forholdt seg til det veldige etniske og nasjonale mangfoldet som det sovjetiske territoriet rommet. Avhandlingen viser hvordan de opprinnelig internasjonalt orienterte og nasjonsfiendtlige Sovjetkommunistene paradoksalt nok kom til å betrakte nettopp nasjonal identitet som et nyttig og konstruktivt virkemiddel i statsbyggingen. Videre er det en sentralt argument at lokale eliter øvet en langt sterkere innflytelse på denne utviklingen enn det forskningen tradisjonelt har tilkjent dem. I tilfellet Sentral-Asia åpner dette et interessant perspektiv: Det viser hvordan forestillingen om det nasjonale fellesskap kan bli en viktig politisk mobiliseringsfaktor også utenfor den europeiske sammenhengen den oppstod i. Samtidig viser avhandlingen hvordan denne nye nasjonale rammen ble fylt med et innhold som speilet sosiale, økonomiske og politiske realiteter i Sentral-Asia. Den sammenlikningen som ofte har blitt foretatt mellom opprettelsen av de sentralasiatiske sovjetrepublikkene og de vestlige kolonimaktenes grensetrekking i andre deler av verden, er derfor ikke uten videre gyldig. De nye republikkene representerte betydelig historisk kontinuitet.


Personalia:
Arne Haugen er født og oppvokst i Sarpsborg i Østfold. Han er utdannet cand.philol. med historie hovedfag fra UiB 1995, og var stipendiat samme sted 1997-2001. Haugen er nå ansatt ved Stein Rokkans senter for flerfaglige samfunnsstudier.

Tidspunkt og sted for disputasen:
28.01.2002, kl. , Auditorium 3, Dragefjellet, Magnus Lagabøtes plass 1.

Kontaktpersoner:
Cand.philol. Arne Haugen, tlf. 55 58 23 07, epost: arne.haugen@hi.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a), e-post: morten.steffensen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det historisk-filosofiske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.