Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Nytt blikk på Amalie Skram

   
Cand. philol. Christine Hamm disputerer 28. juni 2002 for dr.art. -graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

”Medlidenhet og melodrama. Amalie Skrams litteraturkritikk og ekteskapsromaner”

Avhandlingen kaster nytt lys over Amalie Skrams romaner Constance Ring, Lucie, Fru Inés og Forrådt. Fortolkningen tar utgangspunkt i Skrams litteraturkritikk, hvor Skram gir uttrykk for en litteraturforståelse preget av medlidenhet og teatralitet. De fire naturalistiske ekteskapsromanene blir lest som variasjoner over den ukjente kvinnens melodrama. Hamm hevder at de melodramatiske elementene i både Skrams litteraturkritikk og hennes litterære tekster skriver seg fra den kvinnelige forfatterens forsøk på å finne sin stemme.


Personalia:
Christine Hamm (1971) er født og oppvokst i Tyskland. Etter studier i Litteraturvitenskap, Nordisk og Russisk ved Universitetet i München, kom hun til Universitetet i Bergen i 1993. Hun tok cand. philol.-eksamen i 1995 med en hovedoppgave om Skrams sinnssykehusromaner. Hamm ble ansatt som universitetslektor ved Seksjon for allmenn litteraturvitenskap i 1996, og som NFR-stipendiat i 1997. Hun har hatt forskningsopphold ved de amerikanske universitetene Cornell og Duke.

Tidspunkt og sted for disputasen:
28.06.2002, kl. , Sydneshaugen skole, Aud. B, Sydnesplass 9

Kontaktpersoner:
Cand.philol. Christine Hamm, tlf. 55589436/55558492
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a), e-post: morten.steffensen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det historisk-filosofiske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.