Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Artsrikdom hos planter

John-Arvid Grytnes disputerer onsdag 22. mai 2002 for dr.scient graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Patterns of vascular plant species richness at a range of spatial scales".

I avhandlingen studerer han mønstre i biologisk mangfold, og prosessene som styrer disse mønstrene, på svært forskjellige skalaer. Studiet baserer seg på data fra feltundersøkelser og publiserte opplysninger om utbredelsen for høyere planter i Skandinavia og Nepal. Statistisk modellering og simulerte data er et viktige verktøy i dette studiet, og 'nullmodeller' har vært brukt til å evaluere forskjellige potensielle årsaker til variasjonen.

På en grov skala studerer han hvordan det biologiske mangfoldet fordeler seg på den Skandinaviske halvøy. Arbeidet viser at både klima og de forskjellige artenes innvandingshistorie etter siste istid, 10.000 år før nåtid, er nødvendige for å forklare dagens mønstre.

På en intermediær skala studerer han hvordan biologisk mangfold fordeler seg fra lavlandet og opp i fjellet. Høydegradienter langs fjellsider opp til 1600 m over havet er studert i Norge, mens verdens lengste høydegradient er studert i Nepal (Himalaya). Alle disse studiene viser at det er en tendens til at det største biologiske mangfoldet finnes midt i gradienten.

På en liten skala studerer han hvordan biologisk mangfold varierer innenfor et plantesamfunn i norsk fjellvegetasjon. Her synker artsmangfoldet når vegetasjonen blir tett, noe som tyder på at konkurranse mellom artene regulerer det biologiske mangfoldet på denne skalaen.

Personalia:
John-Arvid Grytnes er født og oppvokst i Horten. Han tok cand.scient. graden i botanikk ved Universitetet i Bergen i november 1996. Etter noen år som vit.ass. på diverse prosjekter ble han i april 1999 ansatt som NFR-stipendiat ved Botanisk Institutt.

Tidspunkt og sted for disputasen:
22.05.2002, kl. 10:15, Auditorium 2, Realfagbygget, Allegaten 41

Kontaktpersoner:
John-Arvid Grytnes, tlf:55 588128
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Margareth Barndon, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: margareth.barndon@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det historisk-filosofiske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.