Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Vitamin D hos laks

   
Cand. scient Ingvild Eide Graff disputerer fredag 6. september 2002 for dr.scient-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Vitamin D3 in Atlantic salmon (Salmo salar L.): metabolism, toxicity and function in bone mineralisation 

Temaet i avhandlingen dreier seg om hvordan vitamin D omsettes hos laks, om vitamin D kan være giftig i store doser, og om hvilke funksjoner vitamin D kan ha i beindannelsen hos laks. Hos oss mennesker vet man at vitamin D omformes til et hormon i leveren og nyren, men kunnskapen om omsetningen av vitamin D hos fisk har vært mangelfull. I doktorgradsarbeidet har man funnet ut at omsetningen av vitamin D foregår i flere organer og at flere vitamin D-forbindelser blir dannet sammenliknet med situasjonen slik den er hos mennesker. Videre har man funnet ut at fisk tåler enorme doser vitamin D i fôret, for selv om vitamin D er svært viktig for mennesker, og selv om inntaket i enkelte deler av den norske befolkning er litt lavt, kan mennesker bli forgiftet av for store doser av vitamin D. Fisk har tilsynelatende en mye høyere toleransegrense for slike store vitamin D doser. Den siste delen av doktorgradsarbeidet fokuserer på om den økende graden av ryggradsfeil hos oppdrettslaks kan ha noen sammenheng med vitamin D nivået i fiskefôret, men i denne omgang har man ikke kunnet påvise en slik sammenheng.

Personalia:
Ingvild Eide Graff (31) er født og oppvokst i Bergen. Hun avla cand.scient eksamen i ernæringsbiologi ved Fiskeridirektoratets ernæringsinstitutt, Universitetet i Bergen i februar 1996. Doktorgradsarbeidet er også utført ved Fiskeridirektoratets ernæringsinstitutt som er tilknyttet Institutt for Fiskeri- og marinbiologi ved UiB.

Tidspunkt og sted for disputasen:
06.09.2002, kl. 10.15, Stort auditorium i Høyteknologisenteret i Bergen, Thormøhlensgate 55.

Kontaktpersoner:
Ingvild Eide Graff, Fiskeridirektoratets ernæringsinstitutt, tlf. 55 905152 , epost: ingvild.graff@nutr.fiskeridir.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a), e-post: morten.steffensen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.