Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Tarmfunksjon hos marine fiskelarver

MSc Carlos Rafael Rojas García disputerer 21. juni 2002 for dr.scient graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"INTESTINAL FUNCTION IN MARINE FISH LARVAE- Digestion and absorption of proteins and amino acids; efficiency and relation to cholecystokinin and trypsin"

For å kunne realisere potensialet for oppdrett av marine arter i Norge må produksjonen av yngel av god kvalitet bli forutsigbar og helårlig. En av flaskehalsene er startfôringsfasen der plommesekken er oppbrukt og fiskelarven begynner å spise selv. I denne fasen må fordøyelsessystemet kunne absorbere og tilføre de rasktvoksende vevene en stadig større mengde næringsstoffer til både energi og vekst. De fleste marine fiskelarver (som f.eks. kveite og torsk) har et svært enkel tarmsystem uten mage, samtidig som fiskelarvene vokser relativt sett mye raskere enn større fisk, spesielt i de tidligste stadiene. Mens enkelte tropiske fiskelarver kan fordoble vekten hver dag, vokser larver i norske farvann med mellom 10 og 30% per dag. Veksten er først og fremst en økning i muskelmasse, som utgjør 60 - 80% av totalvekten. Høy vekst krever derfor et høyt inntak av aminosyrer, som er byggesteiner i alle proteiner og dessuten en viktig energikilde for fiskelarver. I første del av sin avhandling har Carlos Rafael Rojas García vist at frie aminosyrer blir raskt tatt opp i tarmen. For proteiner ser opptak og overføring til kroppsvev ut til å gå mye langsommere, samtidig som tilgjengeligheten er mindre.

Fordøyelse er en komplisert prossess som blant annet omfatter frisetting av et stort antall enzymer (hovedsakelig fra bukspyttkjertelen). Studier av voksen fisk viser at fordøyelsesprosessen er overvåket og styrt via lokale mekanismer i fordøyelseskanalens vegg i samspill med nerveaktivitet i hjerne og ryggmarg. Peptidhormonet cholecystokinin (CCK) spiller en nøkkelrolle for regulering av tarmfunksjon hos voksen fisk. Carlos Rafael Rojas García har ikke kunne påvise CCK i tarmen hos kveitelarver ved startfôring. Først én til to uker etter at larvene har begynt å spise er nivået detekterbart. Hos sildelarver er CCK-nivået relativt høyt allerede fra startfôring. I sin avhandling har Carlos Rafael Rojas García studert samspillet mellom CCK og nøkkelenzymet trypsin. Hos begge artene ser det ut til at CCK kan være med å regulere frisetningen av trypsin.

Personalia:
Carlos Rafael Rojas García er født (1962) og oppvokst i México city. Han tok MSc. graden med hovedfag i marinbiologi ved CINVESTAV, Mérida, Yucatán, i 1992. Fra 1993 til 1996 var han ansatt ved the Aquaculture and Environmental Management Research Centre i Mazatlán. Fra januar 1997 har han vært stipendiat ved Zoologisk institutt, Universitetet i Bergen. Doktorgraden har vært finansiert gjennom kulturutvekslingsavtalen mellom Norge og México og gjennom ulike prosjekter fra Norges forskningsråd.

Tidspunkt og sted for disputasen:
21.06.2002, kl. 10.15, Auditorium 4, Realfagbygget

Kontaktpersoner:
Carlos Rafael Rojas García, 55 58 35 89 (a), epost: Carlos.Rojas@zoo.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a), e-post: morten.steffensen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.