Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Kollektivt minne om en tapt livsverden

   
Cand.philol Jorunn Sem Fure disputerer 3.mars 2002 for dr.art.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"War and Post-War Experience, Narrative Strategies and Memory of the German Expellees from the Eastern German Provinces after 1945."

Avhandlingen tar utgangspunkt i hendelsene i de østlige tyske provinsene etter tysk kapitulasjon. Den omhandler erfaringer og omdannelse av disse til kollektivt minne blant tyskere som flyktet eller ble fordrevet fra de østlige provinser av Tyskland etter 1945. Disse områdene lå øst for elvene Oder og Neisse, som senere ble grensen mellom Tyskland og Polen. I de første månedene etter det tyske militære sammenbrudd, særlig vinteren 1945, utspant det seg en katastrofe av dimensjoner, der mange mistet livet av krigshandlinger, kulde, og epidemier, men hvor også omfattende overgrep i form av voldtekt, massakrer, deportasjoner og internering fant sted.
Fordrivelsen av tyskere fra Øst og Sentral Europa i tiden etter 1945 førte til at 12. mill. mennesker måtte starte på nytt innenfor Tysklands reduserte territorium, og man regner med at ca. 1-2 mill. omkom. Avhandlingen tar opp hvordan disse hendelsene ble tolket i ettertid, og hevder at i den første tiden stod denne gruppen i sentrum for Tysklands vilje til solidaritet og medfølelse, til fortrengsel for offergrupper som hadde lidd under nazistenes grusomheter. Etter hvert som Holocaust og utryddelseskrigen i øst kom sterkere frem i tysk offentlig debatt og
bevissthet, ble minnet om de tyske lidelsene skjøvet til side og marginalisert. Dette gjaldt også den politiske innflytelsen disse gruppene hadde over tysk utenrikspolitikk.

Personalia:
Jorunn Sem Fure er født i Skien i 1967, studerte jus i Oslo, før hun studerte sosial- antropologi og tok hovedfag i historie i Bergen 1993. For tiden arbeider hun med et prosjekt om innvandring til Hordaland.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
02.04.2002, kl. 16:30, Auditorium 3, Dragefjell skole

Tidspunkt og sted for disputasen:
03.04.2002, kl. 10:15, Auditorium 3, Dragefjell skole

Kontaktpersoner:
Jorunn Sem Fure, tlf. 55 32 13 19, epost: jorunn.fure@hi.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Margareth Barndon, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: margareth.barndon@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det historisk-filosofiske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.