Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

De første mennesker i Norge

   
Mag.art. Ingrid Fuglestvedt disputerer 4. mai 2002 for dr.art.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Pionerbosetningens fenomenologi: Sørvest-Norge og Nord-Europa 10 200 / 10 000 - 9 500 BP"

Fra slutten av siste istid, for omkring 10 000 år siden, finnes de eldste sikre spor av mennesker langs norskekysten. De første menneskene i dette ukjente landskapet tilhørte mobile jegersamfunn som hadde sitt hovedtilholdssted på det nordvesteuropeiske slettelandet. Samfunnene praktiserte en mobil livsform. Derfor kan ikke de eldste spor i Norge forstås som innvandring i vanlig forstand, men heller at deler av et nytt og ukjent landskap ble inkludert i gruppenes totale vandringsrute.

Hvorfor søkte mennesker inn i nye og ukjente landområder ved slutten av istiden? Med bakgrunn i fenomenologi og filosofisk antropologi har kandidaten søkt å forstå pionerbosetningen ut fra en diskusjon av menneskets generelle eksistensvilkår. Dette har videre blitt satt i sammenheng med nålevende jeger-sankersamfunns religiøse og sosiale forhold. Den spesifikke tolkningen av pionerbosetningen bygger på funn fra kystlokaliteter i Rogaland fylke.

Personalia:
Ingrid Fuglestvedt er 37 år. I 1992 oppnådde hun magistergraden i nordisk arkeologi ved Universitetet i Oslo. Etter en periode som blant annet saksbehandler og prosjektmedarbeider ved Arkeologisk museum i Stavanger ble hun i 1995 ansatt som NFR-stipendiat samme sted. Stipendet har også vært knyttet til Arkeologisk institutt, Universitetet i Bergen.

Tidspunkt og sted for disputasen:
04.05.2002, kl. 10:15, Ulrikke Pihls hus, Professor Keysers gt. 1, Universitetet i Bergen

Kontaktpersoner:
Ingrid Fuglestvedt, tel 51871583 Forskningskoordinator (Arkeologisk museum i Stavanger), Lotte Selsing, tel 51846069 Instituttsekretær (Arkeologisk institutt, UiB), Arne Mykletveit, tel 55582943
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Margareth Barndon, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: margareth.barndon@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det historisk-filosofiske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.