Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Reformer i akademia

Cand. polit. og siv. øk. Nicoline Sidsel Frølich disputerer fredag 12. april 2002 for dr. polit.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

”Kunnskapens pris – regnskapets time? Iverksetting av mål- og resultatstyring i norske universiteter”.

Innføring av mål- og resultatstyring var en stor reform i offentlig sektor på 1980-tallet. I 1987 ble det vedtatt at virksomhetsplanlegging skulle iverksettes i alle offentlige virksomheter, også universitetene. Reformen møtte stor motstand i universitetsmiljøet. Det er en rådende oppfatning at motstanden mot reformene skyldes at reformenes verdigrunnlag kom i konflikt med akademias verdigrunnlag: økonomisk effektivitet mot forskningens frihet. Avhandlingen undersøker hvordan iverksettingen av reformen kan forstås som et møte mellom ulike (normative) virkelighetsoppfatninger. Denne måten å analysere iverksettingsprosessen på viser at motstanden mot reformene i akademia var nyansert og likeså måten reformene ble legitimert på. Avhandlingen bidrar til å utdype og nyansere rådende oppfatninger av hvordan iverksettingen av reformen skal forståes.

Personalia:
Nicoline Sidsel Frølich (1965) kommer fra Oslo. Hun ble siviløkonom ved Norges Handelshøyskole i 1989 og cand. polit. med hovedfag i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen i 1993. Hun har blant annet praksis fra universitetsadministrasjon og er ansatt som universitetsstipendiat ved Institutt for sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen fra 1998. Siden 1999 har hun hatt arbeidsplass ved Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Tidspunkt og sted for disputasen:
12.04.2002, kl. 13.15, Auditoriet i Ulrike Pihls hus, Professor Keysersgt. 1.

Kontaktpersoner:
Nicoline Sidsel Frølich, tlf. 22 85 41 64 (a), 22 64 74 53 (p), e-post: nicoline.frolich@isp.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Margareth Barndon, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: margareth.barndon@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det samfunnsvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.