Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Optisk fjernmåling av havet.

Cand.scient. Øyvind Frette disputerer tirsdag 27. august 2002 for dr.scient. graden ved Universitetet I Bergen med avhandlingen:

”Light and Life in Norwegian Coastal Waters: Aspects of Optical Remote Sensing”

Avhandlingen omhandler metoder for å overvåke algebestanden i kystfarvann ved hjelp av optisk satelittfjernmålig. En slik overvåkning er meget viktig for å kunne oppdage skadelige alger langs kysten, og for å kunne estimere primærproduksjonen i havet.

Sollys som trenger ned i havet vil vekselvirke med partikulært og løst materiale i vannet. Denne vekselvirkningen endrer fargen på havet. Fargeendringen kan måles ved hjelp av satelittsensorer, og blir ved hjelp av ulike algoritmer brukt til å estimere konsentrasjonen av alger og andre marine størrelser. I avhandligen presenteres to nye slike algortimer som tar for seg spesielle problemer. Den ene omhandler problemet med å skille ut algekonsetrasjonen i farvann hvor andre substanser har signifikante optiske bidrag, og den andre omhandler problemet med vertikal variasjon i algekonsentrasjonen. I avhandlingen presenteres også en serie av målinger av optiske parametre i en typisk norsk fjord. Dette materialet er blitt brukt til å lage en optisk modell for norsk kystvann. Denne modellen kan igjen inngå i algoritmene for analyse av satelittmålinger.

Personalia:
Øyvind Frette tok cand.scient. graden i fysikk ved Universitetet i Bergen i 1989. Etter dette arbeidet han en periode ved ”Nansen Senter for Miljø og Fjernmåling” og senere ved Fysisk institutt ved Universitet i Bergen hvor forskningsarbeidet til avhandlingen ble utført. Han er nå ansatt i IT-selskapet SGI.

Tidspunkt og sted for disputasen:
27.08.2002, kl. 10.30, Auditorium B, Auditoriefløyen ved Fysisk institutt, Allégaten 66.

Kontaktpersoner:
Øyvind Frette,tlf: 55 21 80 16
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a), e-post: morten.steffensen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.