Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Naturgasshydrater

   
Sivilingeniør Ole Kr. Førrisdahl disputerer 16. desember 2002 for dr. scient graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Computer Simulation of Natural Gas Hydrates: Equilibrium, Melting, Inhibition and Free Energy Calculations".

Naturgasshydrater dannes når vannmolekyler krystalliserer rundt upolare eller svakt polare molekyler i naturgassen. Naturgasshydrater har en konsistens som kan ligne både på is og snø. Ved transport av olje og gass i rørledninger kan det dannes massive hydratklumper som kan blokkere rørledningene, for olje og gass-industrien kan dette være et problem. For å hindre dannelse av hydrater tilsettes naturgassen i dag store mengder alkoholer som virker som termodynamiske inhibitorer.

I avhandlingen er forskjellige aspekter ved naturgasshydrater studert på molekylært nivå ved hjelp av molekyldynamikk og Monte Carlo simuleringer. Disse simuleringene ligger i skjæringspunktet mellom ren teori og praktiske eksperimenter.

I forskningsarbeidet beskrives de første molekyldynamikk simuleringene av den kinetiske hydrat- inhibitorern poly-vinylpyrrolidine (PVP) på en fuktet hydratoverflate. Simuleringene danner grunnlag for mer effektive metoder for industrien i å velge potensielt gode hydrat inhibitorer.

Løseligheten av naturgass i vann ble analysert med såkalte fri energi beregninger, i den forbindelse ble de første molekyldynamikk simuleringene av naturgass i saltvann utført. Forskningsresultatene viser også at en av de grunnleggende hypotesene om hvordan hydrater dannes trolig bør forkastes. I tilegg ble det påvist at det er viktig å inkludere all de elektrostatiske ladningene i systemet ved likevektsberegninger av hydratstrukturer.

Tema for prøveforelesning:
"Strategies for simulation of natural gas hydrate reformation to CO2 hydrate".
(Tid og sted: se under)

Personalia:
Ole Kr.Førrisdahl (36) er oppvokst i Rakkestad i Østfold. Han er utdannet kjemiingeniør (1988) ved nåværende Høgskolen i Østfold og sivilingeniør i prosessteknikk (1991) fra nåværende Høgskolen i Telemark. I perioden fra 1992-1996 var han ansatt som stipendiat ved Norges tekniske-naturvitenskaplige universitet, med hovedarbeidssted institutt for prosessteknikk ved Høgskolen i Telemark. I 1994-1995 hadde han et forskningsopphold på 1 år ved institutt for teoretisk kjemi ved Universitet i Sydney og et forskningsopphold på 4 måneder ved institutt for fysikalsk kjemi ved Universitet i Stockholm i 1995. Hovedveileder under hele doktorgrads arbeidet har vært professor Bjørn Kvamme. Førrisdahl har siden 1996 vært ansatt ved kjemiseksjonen, avdeling for ingeniør og realfag ved Høgskolen i Østfold, siden 1998 som førsteamanuensis.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
16.12.2002, kl. 10:15, Auditorium 2, Realfagbygget (Allegt. 41)

Tidspunkt og sted for disputasen:
16.12.2002, kl. 13:15, Auditorium 2, Realfagbygget (Allegt. 41)

Kontaktpersoner:
Ole Kr. Førrisdahl, Høgskolen i Østfold, tlf 69 10 40 81 (a), epost: ole.k.forrisdahl@hiof.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Margareth Barndon, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: margareth.barndon@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.