Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Datering av naturlig radioaktive mineraler

   
Cand. scient Hege Cathrine Fonneland disputerer torsdag 12. desember 2002 for dr. scient-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Radiogenic isotope systematics of clastic sedimentary rocks - with emphasis on detrital zircon geochronology".

I doktorgradsarbeidet er alderen til zirkoner (naturlig radioaktivt mineral) brukt til å identifisere og karakterisere kildeområdene til en sedimentær bergart, såkalt provenans studier. Første del av studiet bestod i å teste en dateringsmetode mot en annen og bestemme hvilken som er mest hensiktsmessig for provenansstudier. Dateringsmetoden man bruker må nemlig ha kapasitet til å kunne datere mange zirkoner for hver bergartsprøve.

Videre i doktorgradsarbeidet er provenans resultater anvendt på problemstillinger angående den Kaledonske fjellkjedefoldingen (som bl.a. resulterte i de fjellformasjoner vi har på Vestlandet). Den signaturen zirkonaldrene gir for hver sedimentære bergart kan benyttes til å bestemme opprinnelige relasjoner mellom bergarter som idag er forflyttet fra hverandre på grunn av forkastningsaktivitet og til å finne hvilke bergarter som ble erodert på den tiden det prøvetatte sedimentære bassenget ble avsatt. Slike studier kan bidra til å rekonstruere hvordan f.eks Grønland var plassert i forhold til Norge for mangfoldige millioner år siden.

Olje og gass er ofte lagret i sedimentære bergarter. I doktorgradsarbeidet er kildeområdet til reservoar bergarter bestemt, noe som gir et viktig bidrag til oljeindustriens forskningsarbeid fordi provenans resultatene kan si noe om form og utbredelse av de oljeholdige bergartene.

Emne for prøveforelesning:
"Exhumation of orogenic belts based on isotope studies of detrital minerals in sedimentary rocks with examples from the Himalayas and the Alps". (Tid og sted: Se under)

Personalia:
Hege Cathrine Fonneland (30) er oppvokst i Norheimsund, Hardanger. Hun avla cand. scient eksamen i uorganisk geokjemi ved Geologisk institutt, Universitetet i Bergen i november 1997. Etter endt hovedfagseksamen jobbet Fonneland med undervisning o.a. ved Geologisk institutt i nesten et år før hun ble ansatt som universitetsstipendiat i oktober 1998. Studiet er utført ved Geologisk institutt, Universitetet i Bergen, innkludert et halvt års opphold ved Memorial University of Newfoundland, Canada. Doktorgradsarbeidet er et samarbeid med Norsk Hydros forskningssenter, Sandsli, Bergen.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
11.12.2002, kl. 14:15, Auditorium 5, Realfagbygget, Allegaten 41

Tidspunkt og sted for disputasen:
12.12.2002, kl. 10:15, Auditorium 5, Realfagbygget, Allegt. 41.

Kontaktpersoner:
Hege Cathrine Fonneland, Geologisk institutt, tlf 55 58 35 41, epost: hege.fonneland@geol.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Margareth Barndon, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: margareth.barndon@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.