Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Miljøovervåking

   

Cand. Scient. Geir Rune Flåten disputerer 5. april 2002 for dr. scient.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Dynamic environmental monitoring by means of multivariate modelling"

Avhandlingen presenterer og diskuterer en tidligere foreslått metode for kvantifisering av biologiske forskjeller i bunndyrsamfunn. Arbeidet tar utgangspunkt i Statens Forurensings Tilsyn (SFT) sitt program for å overvåke miljøpåvirkningen fra oljeaktiviteten i Nordsjøen. I dette programmet blir det krevd at det regelmessig blir samlet inn sedimentprøver fra de feltene hvor det utvinnes eller bores etter olje/gass. Sedimentprøvene blir samlet inn ved ulike distanser fra oljeplattformen. Sedimentprøvene blir karakterisert kjemisk (innholdet av ulike kjemiske forbindelser blir bestemt), og biologisk (bunndyr i sedimentene blir artsbestemt og talt). Den biologiske karakteristikken blir brukt som en indikasjon på effekten av utslippene fra oljeaktiviteten.

De kritiske stegene i den data-analytiske metoden for å kvantifisere biologiske forskjeller er pekt ut, og det er foreslått hvordan hvert enkelt steg bør utføres. Deretter er det vist hvordan trender i de biologiske observasjonene kan knyttes til kjemiske målinger. Til slutt er det foreslått en metode for å modellere endringene i bunndyrsamfunnene over flere år.

Personalia:
Geir Rune Flåten er født i Bergen og oppvokst på Askøy. Han har tidligere utdanning som ingeniør i Analytisk Kjemi fra Høgskolen i Bergen, og tok cand. scient. eksamen i kjemometri ved Universitetet i Bergen i 1997. Etter en periode som kjemometriker i PRS, ble han i 1999 ansatt som NFR-stipendiat ved kjemisk institutt.

Tidspunkt og sted for disputasen:
05.04.2002, kl. 10:30, Auditorium 2, Realfagbygget, Allégt. 41

Kontaktpersoner:
Cand.scient. Geir Rune Flåten, tlf.: 55 58 98 55 (a), 55 32 86 73 (p), epost: Geir.Flaten@kj.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Margareth Barndon, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: margareth.barndon@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.