Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Geologi på Svalbard

   
Arild Eliassen disputerer fredag 1. mars 2002 for dr.scient graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

“Sedimentological and diagenetic investigations of The Minkinfjellet Formation, Central Spitsbergen, Svalbard; with particular emphasis on the origin and evolution of a large gypsum paleokarst system”

Avhandlingen omhandler undersøkelser av midt-karbonske (ca 300 millioner år gamle) sedimentære bergarter som befinner seg i den sentrale delen av Spitsbergen. Da de ble dannet befant Svalbard seg langt sør og hadde et varmt subtropisk klima. Sedimentene som ble avsatt da gjenspeiler dette klimaet, slik at dagens bergarter er dominert av kalksteiner, gips og sandsteiner. I arbeidet har det vært viktig å rekonstruere de geografiske og klimatiske forholdene da sedimentene ble avsatt. Fysiske og kjemiske prossesser har omdannet og påvirket bergartene i den lange perioden fra de ble avsatt og frem til idag. En spesielt utbredt prosess er karstifisering, eller oppløsning av bergarter som er løselig i vann. I dette tilfellet er store mengder gips oppløst og vasket ut av lagrekken. Et resultat av dette er at lagene som ligger over kollapser ned i tomrommet som oppstår, og i denne prosessen “knuses” de overliggende lagene. En stor del av arbeidet med avhandlingen har gått ut på å kartlegge og forstå prosesser i forbindelse med dannelsen av slike “knuste” lag. Å forstå hvordan, og ikke minst når, slike lag kan dannes er viktig, da de kan fungere som gode reservoarer for olje og gass.

Personalia:
Arild Eliassen (29 år), født og oppvokst i Bergen. Cand. scient. eksamen i geologi ved Universitetet i Bergen i desember 1997, sivil-arbeider januar 1998 til februar 1999. Ansatt fra februar 1999 som stipendiat ved Geologisk Institutt.

Tidspunkt og sted for disputasen:
01.03.2002, kl. 10.15, Auditorium 5, Realfagbygget, Allégt. 41

Kontaktpersoner:
Arild Eliassen, Geologisk institutt, tlf.: 55 583520, epost: Arild.Eliassen@geol.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Margareth Barndon, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: margareth.barndon@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.