Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Fjærmygg - mygg som ikke stikker

   
Cand.scient. Torbjørn Ekrem disputerer den 6. desember for dr.scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"A revision of the Tanytarsus eminulus, gregarius, lugens and mendax species groups (Insecta: Diptera: Chironomidae)".

Avhandlingen fokuserer på oppbygning, utseende og slektskap til over 100 arter i den artsrike fjærmyggslekten Tanytarsus. Fjærmygg (Familie Chironomidae) er ikke-stikkende mygg, med rundt 6000 beskrevne arter på verdensbasis. De fleste artene har vannlevende larve- og puppestadier. Slekten Tanytarsus finnes på alle kontinenter bortsett fra Antarktis, og mange arter har vist seg å være gode miljøindikatorer. Eksempelvis finnes det enkelte arter som er typiske for næringsfattige vann, og andre som kun lever i hypersaline innsjøer i Øst Afrika.

Forskningsarbeidet omfatter nybeskrivelser av flere til nå ukjente så vel som kjente arter. Det er lagt stor vekt på å beskrive både hanner, puppe- og larvestadier, og karakterer i artenes morfologi er brukt til å finne en hypotese på deres innbyrdes slektskap. Deres nåværende utbredelse tyder på at de undersøkte artsgruppene i slekten Tanytarsus hadde sin opprinnelse på det store nordlige kontinentet, Laurasia, for mer enn 50 millioner år siden. Senere spredning har så ført til at flere arter i dag også finnes i Afrika, Australia og det sørlige Asia.

Personalia:
Torbjørn Ekrem er født i Bærum og oppvokst i Vågsbygd i Kristiansand. Han tok cand.scient. eksamen i zoologisk systematikk ved Universitetet i Bergen i 1998, og har vært ansatt som universitetsstipendiat ved Zoologisk Museum siden februar 1999.

Tidspunkt og sted for disputasen:
06.12.2002, kl. 10:15, Auditorium 4, Realfagbygget, Allégaten 41.

Kontaktpersoner:
Cand.scient. Torbjørn Ekrem, tlf. 55 58 29 03, epost: Torbjorn.Ekrem@zoo.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Margareth Barndon, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: margareth.barndon@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.