Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Systemer for prediksjon av økosystemet i havet

   
Cand.scient. Mette Eknes disputerer 18. januar 2002 for dr.scient-graden ved UiB med avhandlingen:

"Studying data assimilation in terms of marine ecosystem models".

På grunn av økt forurensning av havet blir det stadig viktigere å ha et system der en kan overvåke og predikere giftig algeoppblomstring, økt konsentrasjon av næringsalter osv.

Forandring og utvikling av planktonforekomster, næringssalter og annet organisk og inorganisk materiale i havet kan bli beskrevet ved hjelp av matematiske modeller for det marine økosystemet.
Slike modeller kan inneholde alt fra relasjonene mellom de ulike planktontypene seg imellom, mellom plankton og fisk, mellom ulike fiskearter og en kan til og med ta med virkningen av menneskets høsting av havet.

For å få med fysiske påvirkninger som f.eks. temperatur, saltholdighet, og strømforhold, kobler en gjerne økosystem modellen til en fysisk havmodell som gir disse.

Prosessene i havet utgjør et ganske komplekst system, og de matematiske modellene klarer bare å gi et forenklet bilde av sannheten, dvs. modell estimatene vil inneholde feil.

Data-assimilering er et verktøy for å kombinere informasjon fra modell og reelle observasjoner på en optimal måte slik at en får et mer korrekt estimat av de ulike komponentene i systemet en studerer enn en får fra modell eller data brukt separat.
Dette kan videre gi bedre prediksjon av økosystemet.

I avhandlingen blir ulike data-assimilerings metoder testet ut på økosystem modeller av økende kompleksitet. Et generisk data assimilerings system, som relativt enkelt kan anvendes på forskjellige modell systemer, er utviklet.
Dette systemet blir i avhandlingen brukt for den komplekse økosystem modellen ERSEM (the European Regional Seas Ecosystem Model).
Modellen er her satt opp for et område ved Kreta i Middelhavet og dataene som er brukt er samlet inn av bøyer utplassert i det aktuelle området.

Det har blitt demonstrert at data-assimilering sammen med en slik kompleks modell kan være et nyttig verktøy når det gjelder utviklingen av overvåknings- og predikerings systemer for algeoppblomstring, konsentrasjon av næringssalter osv.

Personalia:
Mette Eknes er født i Bergen og oppvokst på Hjelmås i Lindås.
Hun skrev hovedfagsoppgaven sin ved Nansensenteret og Matematisk Institutt, Universitetet i Bergen, og avla cand. scient-eksamen våren 1995.
Siden da har hun vært ansatt som forsker ved Nansensenteret der arbeidet hovedsaklig har bestått i testing og utvikling av-data assimilerings metoder for marine økosystem modeller.

Tidspunkt og sted for disputasen:
18.01.2002, kl. 10.15, Auditorium Pi, Autogården, Johs. Brunsgt. 12

Kontaktpersoner:
Mette Eknes, tlf. 55 29 29 01 # 224, epost: mette@nersc.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Tine Rude, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: tine.rude@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.