Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Kreftterapi rettet mot blodkarene i solide svulster

   
Cand. med. Hans Petter Eikesdal disputerer 28. mai 2002 for dr. med.-graden med avhandlingen:

"The interaction of local hyperthermia and vascular toxins in an experimental brain tumor model - with emphasis on anti-vascular effects"



Kreftsvulster er avhengig av innvekst av blodkar for å vokse utover 0.1-1 mm i diameter. Et nettverk av kaotisk organiserte blodkar forsyner svulstene med næring og oksygen, og i de senere årene har der vært stor interesse for utvikling av behandlingsformer som kan ødelegge slike blodkar og dermed hemme svulstveksten. Man har oppdaget at skade på blodkar i svulstene er en vanlig bieffekt ved kreftbehandling, bl.a. ved bruk av lokal oppvarming/hypertermi (43-44°C) og enkelte typer cellegift. En slik kar-ødeleggende effekt kan sannsynligvis bidra til hemming av svulstveksten, ved å stanse tilførsel av næringsstoffer og oksygen via blodbanen.

Målsetningen med doktorgradsarbeidet var å studere hvor vidt cellegift kunne forsterke den karødeleggende effekten av lokal hypertermi i en eksperimentell svulstmodell på rotter. Det har tidligere vært vist at cellegiftene combretastatin A-4 (CA-4) og vinblastin reduserer blodforsyningen og skader blodkarene i ondartede kreftsvulster, men effekten på vekst av svulstene har vært dårlig. For å prøve å øke behandlingseffekten ble derfor cellegiftbehandlingen kombinert med lokal oppvarming av svulstene til 44°C i 60 minutter. Virkningen av behandlingen ble studert ved bl.a. måling av blodstrøm og oksygeninnhold i svulstene og ved bruk av laser scanning confocal mikroskopi.

Både cellegift (CA-4 og vinblastin) og hypertermi reduserte blodstrømmen i rottesvulstene med 30-50% i løpet av 2-3 timer. Effekten av cellegift alene var liten, men kombinasjons-behandling med lokal oppvarming resulterte i uttalt skade på blodkarene i svulsten og forsinket svulstveksten. Videre viste det seg at tidsintervallet mellom dosering av cellegift og hypertermi var avgjørende for effekten av behandlingen. Vinblastin og hypertermi gav mer karskade i store enn i små svulster og dette korrelerte med et økt innhold av umodne og strukturelt ustabile blodkar i de største svulstene.

Avhandlingen viser at cellegift som CA-4 og vinblastin kan redusere blodstrømmen i ondartede svulster, hvilket har betydning dersom andre medikamenter eller behandlinger blir tilført etterpå. Videre viser arbeidet at denne typen cellegift kan brukes til å forsterke effekten av lokal hypertermi, og at slik kombinasjonsbehandling har en uttalt kar-ødeleggende effekt som i neste omgang "kveler" svulsten. Denne behandlingsformen synes derfor lovende ved lokalisert kreftsykdom og er en fremtidig ny terapimulighet som bør utredes nærmere.
Arbeidet utgår fra Institutt for indremedisin, Onkologisk avdeling, UiB.

Personalia:
Hans Petter Eikesdal er født i Oslo i 1972 og oppvokst i Haugesund. Han tok medisinsk embetseksamen ved Universitetet i Bergen i 1997. Han arbeidet før turnustjenesten som stipendiat ved Onkologisk avdeling, Haukeland Sykehus, hvor doktorgradsarbeidet ble utført under veiledning av Professor Olav Dahl og med støtte fra Den Norske Kreftforening. I 2001 var han i turnus på Voss sjukehus, og han er for øyeblikket i distriktsturnustjeneste i Lindås kommune, utenfor Bergen.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
27.05.2002, kl. 14:15, Auditoriet,Armauer Hansens hus, Haukeland Sykehus

Tidspunkt og sted for disputasen:
28.05.2002, kl. 09:15, Auditoriet,Armauer Hansens hus, Haukeland Sykehus

Kontaktpersoner:
Hans Petter Eikesdal, tlf: 92 05 19 62, epost: hans_eikesdal@hotmail.com
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Margareth Barndon, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: margareth.barndon@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det medisinske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.