Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Forkastningers påvirkning på strømning av olje og gass

   
Cand.scient. Jill Angelique Clausen disputerer for dr.scient.-graden fredag 15. februar ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"The Sealing Capacity and Architecture of Shallow Faults in Sedimentary Sequences."

Jordskorpen utsettes ofte for spenninger som er så store at det oppstår forkastninger, d.v.s. brudd i bergarten hvor bergarten på hver side av bruddet har beveget seg relativt til hverandre. Avhandlingen omfatter hvordan forkastninger på et grunnt dyp i sand- og leirholdige sedimenter (petroleumsreservoarer) påvirker væskestrømning. I denne sammenheng er forkastningenes oppbyggning og type forseglingsmekanisme av stor betydning. Forkastninger dannet på et grunnt dyp vil være spesielt viktig for å forstå strømning i et olje- og gassreservoar fordi slike forkastninger ofte kan draperes av leire, som hindrer migrasjon av olje og gass. Dette er viktig både i forbindelse med leting etter olje og gass og senere under produksjonen.

Avhandlingen bygger på eksperimenter, feltdata fra Bornholm (Danmark), og forskjellige datatyper fra Troll- og Osebergfeltene i Nordsjøen.

Personalia:
Jill Angelique Clausen er født i Haugesund i 1972 og oppvokst i Sveio (Valestrand). Cand. scient. eksamen i petroleumsgeologi/strukturgeologi ble avlagt ved Universitetet i Bergen i 1998, og hun ble senere samme året ansatt som stipendiat ved Geologisk Institutt. Jill Angelique Clausen er fra 1. april ansatt som forsker ved Geologisk Institutt ved Universitetet i Bergen.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
14.02.2002, kl. 14.15, Auditorium 4, Realfagbygget, Allegaten 41

Tidspunkt og sted for disputasen:
15.02.2002, kl. 11.15, Auditorium 2, Realfagbygget, Allégt. 41.

Kontaktpersoner:
Jill Angelique Clausen, tlf: 55 58 33 96 (a), 55 29 51 05 (p), epost: jill.clausen@geol.uib.no.
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Tine Rude, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: tine.rude@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.