Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Risikofaktorer for yrkesskader

   
Cand. med. Nils Bull disputerer 26. april 2002 for dr. med.-graden med avhandlingen:

"Risk factors for occupational injuries"

Yrkesskader rammer over 30.000 arbeidstakere hvert år i Norge og fører til personlig lidelse i tillegg til store kostnader for samfunnet. Mange av disse skadene kunne vært unngått, men man trenger kunnskap om skadene og skademekanismene for å iverksette forebyggende tiltak der risikoen er størst.

Arbeidene i denne avhandlingen er basert på analyser av yrkesskader som ble meldt til forsikringsselskapene i perioden 1991 til 1996. Analysene omfatter ca. 7.500 skader som i praksis er et utvalg av de alvorligste yrkesskadene disse årene. Gjennomsnittlig utbetaling per skade var på kr. 446.000. Vanligste skadeårsak var fall og vanligste skadetype var bruddskade, etterfulgt av klemskade og kutt. Antall skader per arbeidstaker økte med økende alder og var mer enn dobbelt så høy blant 60 -åringene som blant 20- åringene, hvilket står i motsetning til alderstrenden ved mindre alvorlige yrkesskader hvor yngre arbeidstakere skades hyppigst.

Fiskere skilte seg ut ved at de yngre fiskerne var hyppigere skadet enn de eldre. Dette skyldes sansynligvis at fiske er så krevende og farlig at bare de friskeste og mest risikobevisste blir gamle i det yrket. Fiskere har over 80 ganger så stor sjanse for klemskade i bryst- og mageregionen sammenlignet med andre yrkesgrupper samlet. Fiske lå desidert på toppen over yrker med høyest skadetall per arbeidstakere, etterfulgt av sko/lærvarearbeid og olje/gassutvinning.

Menn hadde over fire ganger så hyppig fingerskader som kvinner og de yngre aldersgruppene var spesielt utsatt. Avhandlingen omfatter også en undersøkelse i samarbeid med Arbeidstilsynet av hvilke helse-, miljø- og sikkerhetsfaktorer som er av betydning for forekomst av yrkesskader i små og mellomstore bedrifter. De som ikke benyttet forskriftsmessige verneinnretninger på maskiner eller personlig verneutstyr hadde dobbelt så mye skader sammenlignet med dem som hadde dette i orden. Mer teoretiske faktorer som å kjenne til sikkerhetsforskrifter og ha handlingsplaner var ikke assosiert med lavere skadeforekomst.

Avhandlingen viser at tiltak bør iverksettes for å forebygge fall, spesielt blant eldre arbeidstakere. Tiltak er også nødvendig for å redusere klemskader hos fiskere. For å forebygge yrkesskader i små og mellomstore bedrifter bør fokus være rettet mer mot konkrete verneinnretninger og verneutstyr enn mot skriftlige systemer.

Personalia:
Nils Bull er født i Bergen i1962. Han tok medisinsk embetseksamen ved Universitetet i Bergen i 1988. Han arbeidet etter turnus som bedriftslege i fem år og er spesialist i arbeidsmedisin. I 1993 var han assistentlege ved Solli Nervesanatorium. Siden 1996 har han arbeidet som konsulent og forsker ved Seksjon for arbeidsmedisin, Universitetet i Bergen. I mars i år begynte han som assistenlege ved Øyeavdelingen Haukeland Sykehus.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
25.04.2002, kl. 14:15, Store auditorium, Sentralblokken, Haukeland Sykehus

Tidspunkt og sted for disputasen:
26.04.2002, kl. 09:15, Store auditorium, Sentralblokken, Haukeland Sykehus

Kontaktpersoner:
Nils Bull, tlf: 55 58 61 57 , epost: nils.bull@isf.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Margareth Barndon, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: margareth.barndon@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det medisinske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.