Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Genregulering involvert i dannelsen av steroide hormoner

   
Genregulering involvert i dannelsen av steroide hormoner

Bente Børud disputerer fredag 8.mars 2002 for dr.scient graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Transcriptional Regulation by Steroidogenic Factor-1 and Interacting Coregulators".

Avhandlingen omhandler genregulering av enzymer som er involvert i dannelsen av steroide hormoner. Utgangspunktet for dannelsen av hormonene er kolesterol som gjennom flere ledd omdannes til blant annet binyrebarkhormonene kortisol og aldosterone og kjønnshormonene testosterone, østrogen og progesteron. Kolesterol omdannes til steroide hormoner ved hjelp av flere enzymer, såkalte cytokrom P450 hydroksylaser.

Økt kunnskap om de molekylære mekanismene som styrer dannelsen av steroide hormoner og deres oppgaver i kroppen er av stor betydelse for forståelse av de fysiologiske prosessene som disse hormonene regulerer; for eksempel kjønnsutvikling, kjønnsdifferensiering, salt- og vannbalanse, stresstilpasning og lignende.

Steroidogenic factor-1 (SF-1) er ett essensielt protein for produksjon av enzymene som danner de steroide hormonene. Dette proteinet finnes det derfor mye av i de vev som produserer slike hormoner, som binyrebarken, testikler og eggstokker. SF-1 spiller også en viktig rolle i dannelsen av disse organene. På grunn av disse sentrale rollene anvendes denne transkripsjonsfaktoren (SF-1) som utgangspunkt for å kartlegge mekanismer som er grunnleggende i regulering av biosyntesen til steroide hormoner.

Avhandlingen omfatter mer spesifikt hvordan kjernereseptoren SF-1 og interagerende proteiner, eller koregulatorer, sammen påvirker uttrykket av cytokrom P450 hydroksylaser og dermed dannelsen av steroide hormoner fra kolesterol. I tillegg til å kartlegge betydelsen av flere allerede kjente proteiner i genreguleringen, har også ett gen som koder for et hittil ukjent protein blitt isolert fra testikkelvev gjennom interaksjon med SF-1. Enkelte av disse proteinene øker uttrykket av de undersøkte genene mens andre av koregulatorproteinene hemmer genuttrykket.

Personalia:
Bente Børud (1972) er født og oppvokst i Svinndal (Våler komune) i Østfold. Hun tok cand.scient graden ved Biologisk institutt, Universitetet i Oslo, i 1998 på genmodifiserte planter. Hun begynte deretter som NFR-stipendiat ved Institutt for anatomi og cellebiologi, Universitetet i Bergen. Hun vil fremover fortsette arbeidet fra doktorgraden som NFR-postdoktor ved Institutt for anatomi og cellebiologi i Bergen.

Tidspunkt og sted for disputasen:
08.03.2002, kl. 09:15, Auditorium 1, De prekliniske institutter, Årstadveien 19.

Kontaktpersoner:
Bente Børud, 55 58 63 63/55 58 63 78 , epost: bente.borud@iac.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Margareth Barndon, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: margareth.barndon@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det medisinske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.