Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Forvitrings effekter av lav

   
Cand. scient. Torbjørg Bjelland disputerer 4. juni 2002 for Dr. scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Weathering in saxicolous lichen communities: A geobiological research project".

Forvitring er resultat av komplekse interaksjoner av fysiske, kjemiske og biologiske prosesser etter siste istitid, som gradvis fører til oppløsning og fragmentering av mineraler og bergarter. Temaet i avhandlingen er knyttet til lavs innvirkning på forvitring av bergoverflater ved norske helleristningsfelt. Det er undersøkt to helleristningsfelt: Vingen i Sogn og Fjordane og Begby i Østfold.

Lav kan akselerere forvitring både ved utskillelse av ulike organiske syrer og ved mekanisk inntrenging i berget. Ved å studere bergarten under ulike lavarter i detalj har en vist at noen arter er klart mer aggressive enn andre. Undersøkelsene har vist at lavens sopphyfer trenger inn i bergets porer og hulrom i en dybde på opptil 1-2 cm og at det er en positiv korrelasjon mellom forvitringsgrad og mengde sopphyfer inne i berget. Sammenheng mellom forvitringsgrad og hvilke organiske syrer laven produserer og deres økologi er også diskutert. Bortsett fra lokaliteter med ekstrem høy abrasjon, er det konkludert med at lav generelt øker nedbrytningen av norske helleristningsfelt.

Personalia:
Torbjørg Bjelland er født og oppvokst på Ålgård i Rogaland. Hun tok cand. scient. eksamen i botanikk ved Universitetet i Bergen i 1997. Etter en periode som forsknings assistent på Vingen-prosjektet ble hun ansatt som NFR-stipendiat ved Botanisk institutt, Universitetet i Bergen. Hun er nå engasjert som forsker på Bergen Museum.

Tidspunkt og sted for disputasen:
04.06.2002, kl. 10:15, Auditorium 2, Realfagbygget, Allégaten 41.

Kontaktpersoner:
Torbjørg Bjelland, tlf.: 55 583573 , epost: Torbjorg.Bjelland@bot.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Margareth Barndon, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: margareth.barndon@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.