Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Modellering av klimavariabilitet i havet

   
Cand. scient. Mats Bentsen disputerer tirsdag 3. september 2002 for dr. scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

«Modelling Ocean Climate Variability of the North Atlantic and the Nordic Seas»

Naturlige klimavariasjoner kan drives av så ulike fenomener som vekselvirkninger mellom hav og atmosfære, variasjoner i jordens helning og bane rundt solen, varierende solinnstråling og vulkanutbrudd. For å studere disse variasjonene kan man analysere observasjoner og paleodata som kan si noe om klimatilstandens tidsutvikling. Klimasystemet kan også beskrives med matematiske modeller som kan studeres analytisk eller ved hjelp av numeriske metoder. De siste tiårene har vi observert endringer i klimatilstanden som er bemerkelsesverdige i forhold til de måleserier vi har tilgjengelig. Blant annet er det observert en markant økning av den globale middeltemperaturen og et viktig spørsmål å besvare er i hvor stor grad dette skyldes naturlige klimavariasjoner eller menneskeskapte endringer av klimasystemet.

I denne avhandlingen er det fokusert på klimavariabilitet som kommer av vekselvirkninger innenfor og mellom komponenter av klimasystemet. Atmosfæren og havet er de viktigste komponentene, men også havis spiller en viktig rolle i studiet av havets variabilitet, særlig ved høye breddegrader. Mye av forskningsarbeidet har vært knyttet til utviklingen av numeriske modeller, egnet til beskrivelsen av klimaet i Nordatlanteren og de nordiske hav. Modellene som har vært benyttet er en havmodell og en koblet atmosfære-hav modell. Spesielle fenomener som er studert, er variabilitet av overflatesaltholdigheten i de nordiske hav og variabilitet av den atlantiske termohaline sirkulasjonen.

Personalia:
Mats Bentsen er født i Trondheim i 1972 og er oppvokst på Vatne, Sunnmøre, og på Os utenfor Bergen. Han fullførte cand. scient. graden i plasmadynamikk ved matematisk institutt, Universitetet i Bergen, i 1997. Deretter ble han ansatt som stipendiat ved Nansensenteret, finansiert av G. C. Rieber fondene og Norges Forskningsråd gjennom spisskompetansemidler til Bjerknessamarbeidet for klimaforskning.

Tidspunkt og sted for disputasen:
03.09.2002, kl. 11.00, Nansen Senter for Miljø og Fjernmåling, Edv. Griegsv. 3a.

Kontaktpersoner:
Mats bentsen, tlf. 55 29 72 88
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a), e-post: morten.steffensen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.