Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Karakterisering av kontrastmidler

   
Cand. scient. Audun Aukrust disputerer mandag 14. oktober 2002 for dr. scient.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Physicochemical Characterization of Crystal Forms of some Organic Metal Complexes Used in Magnetic Resonance Imaging

I doktorarbeidet er det foretatt undersøkelser av forskjellige kjemiske forbindelser som brukes i såkalte kontrastvæsker. Slike væsker injiseres i kroppen for å kunne stille riktig diagnose før behandling av en sykdomstilstand. Selve kontrastmidlet er som oftest et fast stoff som løses i vann for å lage en kontrastvæske. Egenskaper som har betydning for løseligheten av kontrastmidlet i vann er det derfor viktig å kartlegge og karakterisere.

Temaet i avhandlingen er knyttet til karakterisering av forskjellige krystallformer av noen utvalgte kontrastmidler brukt i MRI (Magnetic Resonance Imaging). Forskjellige krystallformer av samme substans kan ha forskjellige egenskaper (blant annet forskjellig løselighet), det er derfor viktig å kartlegge og karakterisere disse formene både med hensyn på produksjon og dokumentasjon. Arbeidet har gitt verdifull kunnskap om disse kontrastmidlene i fast form.

Personalia:
Audun Aukrust er født i Bergen i 1958 og tok cand. scient. eksamen i syntetisk organisk kjemi ved Universitetet i Oslo i 1985. Fra 1989 har Aukrust vært ansatt i Amersham Health (tidligere Nycomed Amersham Imaging), der han blant annet har arbeidet med de MRI-kontrastmidlene som er undersøkt i avhandlingen.

Tidspunkt og sted for disputasen:
14.10.2002, kl. 13.00, Auditorium 2, Realfagbygget, Allègt. 41.

Kontaktpersoner:
Kjemisk institutt, tlf. 55583444
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a), e-post: morten.steffensen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.