Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Motstridende ideer i forebyggende helsearbeid

   
Cand.polit. Therese Andrews disputerer 15. november 2002 for dr.polit.-graden i sosiologi ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

”Tvetydige ideologier og motstridende krav. En studie av endringer i den norske helsestasjonsvirksomheten.”

Avhandlingen handler om ideologiske endringer i den kommunale helsestasjonstjenesten. Virksomheten i denne tjenesten har tradisjonelt hatt som siktemål å lære foreldre hva som er til barnets beste sett fra et profesjonelt synspunkt. I løpet av de siste tiårene har imidlertid tanken om at profesjonelle vet best blitt utfordret. Praktisk erfaring med stell av barn regnes i dag som en viktig kilde til kunnskap om rett og galt i barneomsorg. I offisielle retningslinjer for helsestasjonen anbefales derfor yrkesutøverne at de i stedet for å gi profesjonelle råd, veileder foreldre på en slik måte at de selv kommer frem til løsninger på problemer som gjelder sitt eget barns ve og vel. Yrkesutøverne anbefales også å legge til rette for at foreldre kan lære av hverandre i stedet for av fagfolk.

Avhandlingen viser imidlertid at yrkesutøverne støter på en rekke dilemmaer når de forsøker å tone ned sin rolle som ”eksperter”. For det første oppstår dilemmaer fordi yrkesutøverne i rollen som ”ikke-eksperter” bryter med forventningene til mange foreldre. I møter med helsestasjonstjenesten er det nettopp ”ekspertråd” foreldre i stor grad etterspør. For det andre kommer ikke den nye måten å tenke på inn som erstatning for den gamle, men som et tillegg. Det vil si at det offentlige i realiteten ikke har gitt opp tanken om å lede foreldre i retning av det profesjonelle mener er god barneomsorg. Yrkesutøverne må med andre ord forholde seg til motstridende anbefalinger for sin praksis. Dette ser det ut til at mange håndterer ved å holde den offentlige kontrollen og påvirkningsaspektet i tjenesten skjult for foreldre.

Personalia:
Therese Andrews er cand.polit. med hovedfag i sosiologi fra Universitetet i Bergen. Fra 1991 har hun vært ansatt ved HEMIL-senteret, Universitetet i Bergen, først som forsker i perioden 1991-1995, deretter som doktorgradsstipendiat (finansiert av Norges forskningsråd) frem til høsten 1999, og som universitetslektor og førsteamanuensis ved helsefag hovedfag, studieretning helsefremmende arbeid/helsepsykologi i perioden 1999-2001.

Tidspunkt og sted for disputasen:
15.11.2002, kl. 10.15, Auditoriet i Ulrike Pihls Hus, Professor Keysersgt. 1.

Kontaktpersoner:
Therese Andrews, tlf. 55583286 (arb.) 55326524 (priv.), epost: therese.andrews@psyhp.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a), e-post: morten.steffensen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det samfunnsvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.