Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Strøm av en eller flere væsker i porøse media

   
Cand. scient. Jørg Espen Aarnes disputerer torsdag 20. juni for dr. scient. graden i anvendt matematikk ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"On numerical methods for multifield problems and fast reservoir performance prediction".

Avhandlingen omhandler numerisk løsning av partielle differensial likninger som beskriver strøm av en eller flere væsker i porøse media. Denne type likninger oppstår blant annet ved simulering av hvordan olje og vann flyter i heterogene oljereservoar og brukes til å undersøke hvordan man kan få størst mulig utvinningsprosent (andel av oljen som man klarer å utvinne).

Disse problemene har generelt svært store variasjoner i parameterverdiene, noe som gjør dem vanskelig å håndtere matematisk. Doktorgradsarbeidet har sådan bidratt til å utvikle mer effektive og robuste numeriske metoder for disse problemene som søker å utnytte mer av den geologiske informasjonen som danner grunnlaget for de matematiske modellene enn det man tidligere har gjort. For å oppnå dette har man brukt hierarkiske"multi-skala" simulerings teknikker, matematisk motiverte data komprimeringsteknikker og utviklet algoritmer som egner seg for "parallelle" datamaskiner.

Personalia:
Jørg Espen Aarnes tok cand. scient. graden i ren matematikk ved NTNU i 1998. Etter å ha fullført siviltjeneste begynte han som stipendiat i
anvendt matematikk ved Universitetet i Bergen i 1999. I løpet av doktorgraden hadde han et forskningsopphold på seks måneder ved California Institute of Technology, Caltech. Stipendiatstillingen har vært finansiert av VISTA, et forsknings samarbeid mellom Statoil og Det Norske Videnskaps Akademi.

Tidspunkt og sted for disputasen:
20.06.2002, kl. 13.00, Auditorium Pi, Johs. Brunsgt. 12, 5008 Bergen.

Kontaktpersoner:
Jørg Espen Aarnes, tlf. 55584862 , epost: jaarnes@mi.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a), e-post: morten.steffensen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.