Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

NORSOK-programmets betydning for norsk oljevirksomhet på 1980- og 90-tallet

   
Cand.polit. Ole Andreas Engen disputerer 18.desember 2002 for dr.polit.- graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Rhetoric and Realities. The NORSOK programme and Technical and Organisational Change in the Norwegian Industrial Complex.

Avhandlingens hovedmålsetting er å vise hvordan den tekniske og organisatoriske utviklingen innen norsk oljevirksomhet på 1980- og 1990-tallet i stor grad var et resultat av myndighetenes, oljeselskapenes og leverandørindustriens anstrengelser for å gjøre norsk oljeindustri internasjonalt konkurransedyktig.

Gjennom det såkalte NORSOK-programmet ønsket staten og industrien å forbedre rutinene innen drift og utbygging. Hensikten var å kvitte seg med organisatorisk praksis fra de store feltutbygginger på 1980-tallet, og å legge forholdene til rette for kostnadseffektive og fleksible teknologiske løsninger.

Avhandlingen evaluerer således NORSOK-programmets betydning for norsk oljevirksomhet og konkluderer med at programmet både direkte og indirekte hadde konsekvenser for den tekniske og organisatoriske utviklingen på norsk kontinentalsokkel. I avhandlingen legges det vekt på å forklare hvorfor myndighetene, oljeselskapene og leverandørindustrien i begynnelsen av 1990-årene valgte å inngå et slikt formalisert samarbeid. Det diskuteres også hvorvidt NORSOK-programmet faktisk har bidratt til å endre forholdet mellom myndigheter og oljeselskap - med andre ord påvirket innholdet i norsk oljepolitikk på 1990-tallet.

Tema for prøveforelesning :
Makt og teknologisk endring. Drøft relevante begreper og deres anvendelse med
eksempler fra den nyeste norske oljeindustrielle historie. (Tid og sted : se under)

Personalia:
Ole Andreas Engen er født 17.4 1965 i Oslo og vokste opp i Arendal. Han tok cand.polit.-graden i Sosialøkonomi i 1991 ved Universitet i Oslo og arbeider nå som seniorforsker ved RF - Rogalandsforskning i Stavanger.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
17.12.2002, kl. 15:15, Auditoriet i Ulrike Pihls Hus, Professor Keysersgt. 1.

Tidspunkt og sted for disputasen:
18.12.2002, kl. 10:15, Auditoriet i Ulrike Pihls Hus, Professor Keysersgt. 1.

Kontaktpersoner:
Ole Andreas Engen tlf. 51 87 51 05/ 98 87 61 46 RF - Rogalandsforskning, boks 2503 Ullandhaug, 4091 Stavanger, epost: oleandreas.h.engen@rf.no.
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Margareth Barndon, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: margareth.barndon@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det samfunnsvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.