Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Laks og hormonhermere

   
Cand.scient. Fekadu Yadetie disputerer 13. desember for dr. scient.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Xenoestrogen modulated gene expression and development of molecular biomarkers in juvenile Atlantic salmon"

I de siste årene har miljøkjemikalier som etterligner de naturlige hormonene hos både dyr og mennesker - såkalte hormonhermere - vekket oppsikt i mange deler av verden på grunn av potensielle effekter de kan ha på helse og reprodukjon. Særlig kjemiske stoffer som etterligner de kvinnelige kjønnshormonene (xeno-østrogener) har vært i fokus. Slike stoff brukes i industri og landbruk, for eksempel som vaskemidler, insektmidler og konserveringsmidler. Avhandlingen er om hvordan slike stoffer påvirker gener involvert i forplantning hos fisk. I arbeidet er det studert molekylære effekter av et utvalgt stoff - nonylfenol - i laboratorieforsøk med laks. Nonylfenol og andre alkylfenoler dannes ved nedbryting av forbindelser som er mye brukt i industri og landbruk som detergenter (såpestoffer) med anvendelse innen kosmetikk, maling og pesticidblandinger. Studiet viser at disse stoffene har potensiale for å påvirke uttrykksnivåene av blant annet noen av genene som styrer reprodukjonen hos fisk. Ved hjelp av molekylærbiologiske metoder ble det også utviklet biomarkører som kan brukes for å teste effekten av xenoøstrogener i miljøovervåkningssammenheng.

Personalia:
Fekadu Yadetie (35) er født og oppvokst i Etiopia. Han har farmasøyt-utdannelse ved Addis Ababa University, kom til Norge i 1992 og tok hovedfagseksamen i bioteknologi ved Universitetet i Bergen i 1997. Fra 1997 til 2000 var han ansatt som VISTA-stipendiat ved Molekylærbiologisk institutt, Universitetet i Bergen. Han er nå ansatt som post-doc stipendiat ved Institutt for fysiologi og biomedisinsk teknikk ved NTNU.

Tidspunkt og sted for disputasen:
13.12.2001, kl. 10.15, Auditorium 2144, Høyteknologisenteret.

Kontaktpersoner:
Fekadu Yadetie, tlf. 55 58 43 17, epost: Fekadu.Yadetie@student.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Anette W. Petersen, tlf. 55 58 90 34 (a),e-post: anette.petersen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.