Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Genkontroll under øye- og hjerneutvikling.

   
M.Sc. Anna Wargelius disputerer torsdag 21 juni 2001 for dr. Scient graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"A study of Six3-like genes involved in zebrafish eye and forebrain development"

Avhandlingen beskriver funksjonen til en spesiell gruppe av gener som på fosterstadiet medvirker til å styre virveldyrenes utvikling av øyne og hjerne. Disse genene tilhører en bestemt genfamilie (Six3) som uttrykkes svært tidlig i fosterets forhjerne og øyeanlegg. Mutasjoner i menneskets Six3 gener leder til misdannelser i de samme strukturene hos nyfødte.

Andre studier i ulike dyremodeller fra bananfluer til mus har vist at Six3 genenes funksjon er blitt bevart gjennom evolusjonen. I avhandlingen er sebrafisk blitt brukt som modellsystem for studier av Six3 gener i virveldyr. Gjennom disse undersøkelsene ble det påvist en nær sammenheng mellom Six3 genaktivitet og dannelse av anleggene for øynene og forhjernen. Forskningsarbeidet viste også hvordan Six3 genene medvirker i et regulatorisk samspill med andre genetiske faktorer under utviklingen av disse strukturene.

For å kunne studere disse forholdene ble det utviklet en ny teknikk for spesifikk hemming av genaktiviteten i sebrafisk. Denne teknologien kan få stor betydning for forskning på sebrafisk modellen som vil bidra til å klarlegge styringsmekanismene for fosterutviklingen hos menneske og andre virveldyr.

Personalia:
A. Wargelius er 28 år, født og oppvokst i Oskarshamn, Sverige. I 1996 tok hun mastergraden ved Universitetet i Uppsala. Master-oppgaven ble utført ved Virus-senteret i Bergen. Etter avsluttet eksamen arbeidet hun ett år ved Avdeling for Medisinsk Genetikk, Haukeland Sykehus. Wargelius ble i 1998 ansatt som NFR-stipendiat ved Molekylærbiologiskt institutt. I april 2001 seilte hun over Atlanterhavet.

Tidspunkt og sted for disputasen:
21.06.2001, kl. 10.00, Store Auditorium, Høyteknologisenteret, Thormøhlensgt. 55

Kontaktpersoner:
Anna Wargelius, tlf 55 58 43 87, e-post: Anna.Wargelius@mbi.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Kristin Sandereid, tlf. 55 58 90 34 (a), epost: kristin.sandereid@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.