Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Solare nøytrinoer

   
Geir Vigdel disputerer den 20. desember dr. scient.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Neutrino properties and the Solar Neutrino Problem".

Fra solens energiproduserende mekanismer får man blant annet en type partikler som kalles nøytrinoer. Disse partiklene er svært vanskelige å observere, og bestemmelsene av deres fysiske egenskaper er preget av store usikkerheter. Noen av disse egenskapene kan bestemmes betraktelig bedre ved studier av nøytrino-oscillasjoner, en masseavhengig effekt som gjør at de kan veksle mellom (minst) tre ulike varianter. For at slike overganger skal kunne påvises, kreves en lang flyvedistanse; derfor er studiet av solare nøytrinoer interessant, avstanden mellom dannelse og observasjon er mye større en hva man kan oppnå ved nøytrinoer produsert i kjernereaktorer eller akseleratorer. Måling av solnøytrinoer kan gi informasjon om graden av variantblandinger, knytte innbyrdes forhold mellom nøytrinoenes masser, samt gi restriksjoner på andre av disse partiklenes egenskaper.

Et annet mulig, men foreløpig ikke påvist fenomen er nøytrinoløs dobbel betanedbrytning, som betyr at to nøytroner samtidig henfaller til to protoner og to elektroner, men uten nøytrinoer. En eventuell påvisning av dette fenomenet vil gi øvre begrensninger på nøytrinoenes masser, i motsetning til oscillasjonsmålinger som gir nedre begrensninger.

Personalia:
Geir Vigdel er født og oppvokst i Sola. Han tok cand.scient.-eksamen i teoretisk partikkelfysikk ved Universitetet i Bergen i 1993. Han ble tatt opp som dr.scient. student ved Fysisk institutt i1995.

Tidspunkt og sted for disputasen:
20.12.2001, kl. 11.30, Auditorium 2, Realfagbygget, Allégt. 41.

Kontaktpersoner:
Geir Vigdel, tlf. 55 58 27 66, epost: vigdel@fi.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Anette W. Petersen, tlf. 55 58 90 34 (a),
epost: anette.petersen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.