Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Nitrogenstoffskiftet og -ekskresjon hos fiskeegg og larver.

   
Cand. scient. Bendik F. Terjesen disputerer mandag 18. juni for Dr. scient graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Aspects of nitrogen metabolism and excretion during ontogeny of the Atlantic halibut (Hippoglossus hippoglossus) and the African catfish (Clarias gariepinus)"

I plommen har fiskeegg og -larver en medbrakt nistepakke for den tidligste fasen av livet. I plommen finnes det først og fremst vann, fett og aminosyrer enten i proteiner eller i fri form. Aminosyrene er viktige for dannelsen av nytt vev og for energi. Nedbrytning av aminosyrer danner imidlertid giftig ammoniakk. Avhandlingen fokuserer på behandlingen av ammoniakk hos de tidlige stadiene av to benfisk, den dypvannsgytende atlantiske kveita og den luft-pustende afrikanske mallen.

I avhandlingen ble det funnet at egg av både kveite og malle har muligheten til å omdanne ammoniakken til det mindre giftige stoffet urea. Afrikansk malle produserer atskillig urea også senere i utviklingen, noe som kan være en tilpasning til tropiske forhold med uttørkning av gyteområdene. I samarbeid med forskere i USA, Canada og Nederland, ble det fastslått at enzymer i urea-syklusen blir uttrykt tidlig i utviklingen hos både mallen og kveita. De kinetiske egenskapene til nøkkelenzymet i urea-syklusen, carbamoyl phosphate synthetase III (CPSase III), ble for første gang karakterisert for de tidlige livsstadiene hos fisk. CPSase III ble påvist i muskel hos mallelarvene, mens det tilsvarende enzymet hos pattedyr først og fremst finnes i leveren. Hos kveite ble det videre funnet at en stor del av ammoniakken blir lagret i plommesekken for deretter å bli ekskrert etter klekking, en mekanisme som bidrar til at mer sensitive deler av larven kan bli beskyttet for den giftige ammoniakken. Akkumuleringen av ammoniakk i kveiteegget kan også være en del av dets oppdriftsregulering slik at eggene holder seg flytende i vannmassene. Dette kan være nyttig for kveita som gyter på dypt vann, men som har larver som må opp til overflaten for å fange byttedyr. Studiene har betydning for forståelsen av aminosyre- og proteinomsetningen i fiskelarver under vekst.

Personalia:
Bendik F. Terjesen er født i Oslo 1967 og oppvokst i Kristiansand. Etter avsluttende eksamen i 1990 ved Møre og Romsdal Fiskeritekniske Høyskole, tok han i 1995 Cand. scient. eksamen i miljøfysiologi ved Zoologisk Institutt, Universitetet i Bergen. Han ble ansatt som universitetsstipendiat samme sted i 1996. Bendik F. Terjesen er nå ansatt som forsker ved Institutt for Akvakulturforskning, AKVAFORSK.

Tidspunkt og sted for disputasen:
18.06.2001, kl. 10.00, Auditorium 4, Realfagbygget, Allègt. 41.

Kontaktpersoner:
Cand. scient. Bendik F. Terjesen, tlf. 71 69 53 32 (a), 48 18 94 46 (priv)
E-post: bendik.terjesen@akvaforsk.nlh.no
Studiekonsulent Marianne Presthus Hansen tlf. 55 58 22 24
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Kristin Sandereid, tlf. 55 58 90 34 (a), epost: kristin.sandereid@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.