Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Patofysiologi i magesekken ved gastroøsofageal reflukssykdom

   
Cand.med. Solomon Tefera (44) disputerer 14. september 2001 for den medisinske doktorgrad ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Gastric factors in the pathogenesis of reflux esophagitis”

Arbeidet utgår fra Institutt for indremedisin, gastroenterologisk seksjon ved Haukeland sykehus, Universitetet i Bergen .

Reflukssykdom er blant de store folkesykdommene . Sykdommen forekommer hos inntil 16% av den voksne befolkningen i Norge. Den skyldes tilbakestrømning / lekkasje av magesekk og tynntarms innhold tilbake til spiserøret og de karakteristiske symptomene er halsbrann og oppstøt. Ikke alle har forandringer som er synlige ved undersøkelser som gastroskopi. Magesekkens funksjon er på flere måter av betydning for sykdommen. Ca. 30-50% av pasientene har Helicobacter pylori infeksjon, men betydningen av denne infeksjonen er usikker. Ca. 50% pasientene har forlenget tømming av magesekken for fast føde.

Tefera har undersøkte kort- og langtidseffekt av å fjerne bakterien H. pylori fra magesekken. Han fant at fjerning av H. pylori ikke ga noen signifikant endring verken av syrelekkasjen til spiserøret, surhetsgraden i magesekken eller graden av reflukssymptomer. Slimhinnen i magesekken ble normalisert (betennelsesreaksjon).

I et annet arbeid viste han at langtidsbehandling med syrehemmende medikament (omeprazole) ikke førte til toleranseutvikling. 20 mg omeprazole kontrollerte effektivt refluks-symptomene og holdt magesekkens surhetsgrad på et stabilt lavt nivå over tid.

Han undersøkte videre magesekkens evne til å romme et suppemåltid. Ved bruk av 2-dimensjonal ultralyd, fant han at den øvre del av magesekken utvidet seg unormalt mye hos pasienter med refluksøsofagitt sammenliknet med friske, samtidig som pasientene følte seg mer oppfylt etter måltidet. Det var en sammenheng mellom unormal utvidelse av den proksimale del av magesekken og følelsen av oppfylthet hos pasientene.

Tefera undersøkte også nøyaktigheten av et nytt 3-dimensjonalt ultralyd-system til å beregne volumet av organer hos mennesket. Han fant at systemet var meget nøyaktig til å beregne volumet av magesekken. Det samme systemet ble benyttet for måling av forandringer av et flytende måltid. Med denne metoden, som er uten ubehag for pasientene, kunne han vise at pasienter med lett refluksøsofagitt har stort volum i øvre del av magesekken og økt proksimal/distal intragastrisk volum-ratio i tidlig fase etter et måltid.

Den unormal utvidelse av den proksimale del av magesekken etter et måltid, kan representere en viktig patogenetisk mekanisme ved refluksøsofagitt. Siden eradikasjon av H. pylori ikke gir symptomlindring, anbefaler han verken testing for H. pylori eller eradikasjonsterapi som rutine hos disse pasientene.

Personalia:
Solomon Tefera er født i Debre Brehan (Etiopia) i 1957. Han tok medisinsk embetseksamen ved Universitetet i Warszawa / Polen i 1982. Han har Master of Health Adminstration fra Universitetet i Oslo i 1993. Tefera er spesialist i indremedisin og fordøyelsessykdommer og for tiden ansatt som postdoc-stipendiat ved SINTEF med arbeidssted ved medisinsk avdeling, gastroseksjon på Universitetsklinikken Haukeland sykehus.

Tidspunkt og sted for disputasen:
14.09.2001, kl. 09.15, Store Auditorium, Sentralblokken, Universitetsklinikken Haukeland sykehus.

Kontaktpersoner:
Cand.med. Solomon Tefera, tlf. 55298060/55976739(a)/55286849(p), epost: Solomon.Tefera@haukeland.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a),e-post: morten.steffensen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det medisinske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.